Njoke sa junetinom
Potrebno je:
- 400 g junetine od buta
- 2 glavice crnog luka
- 3 šargarepe
- 400 g krompira
- 150 g brašna
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša soka od paradajza
- 2 kašike prezli
- so, biber, origano
Priprema:
1. Meso iseći na šnicle, luk na kolutove a šargarepu izrendati.
2. U vatrostalnu posudu ređati kolutove luka, zatim šnicle pa šargarepu. Meso posoliti, pobiberiti i posuti origanom.
3. Sve preliti paradajz sokom, dodati ulje i čašu vode, pa peći na 180 °C oko 90 minuta.
4. Dok se meso peče, skuvati krompir. Zatim ga propasirati i sačekati da se malo ohladi.
5. U krompir dodati brašno i malo soli, te sve dobro umesiti. Od testa odvajati njoke i kuvati ih u slanoj ključaloj vodi oko pet minuta.
6. Izvaditi meso iz pekača, a povrće iz sosa usitniti ručnim mikserom.
7. U povrće dodati malo vode i prezle, pa sos u šerpici kuvati oko pet minuta.
8. Njoke i meso preliti sosom.
Recept Ivane Radovanov-Mijatović iz Novog Sada
Izvor: Pošalji recept