Holivudski filmovi negativno utiču na seksualnost mladih

by | jul 26, 2012

Američki filmovi i serije uveliko utiču na mlade kojima su glavni izvor informacija i učenja, pogotovo kad je reč o seksualnim odnosima i modelima ljubavnih veza. Ali, nedavno istraživanje je pokazalo da oni veoma negativno deluju na seksualni život mladih.

Naime, istraživanje je pokazalo da deca koja su u vreme ulaska u pubertet bila izlo9žena takvim filmovima, kasnije u životu su postala promiskuitetnija i češće su se izlagala rizičnim seksualnim odnosima, baš kao što to čine glavni filmski likovi koje neretko deca doživljavaju kao svoje idole, pokazalo je istraživanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Psiholozi su proučavali navike više od 1200 dece uzrasta od 13 do 14 godina, a šest godina potom ispitanici su odgovarali na pitanja o svojim seksualnim navikama. Oni pod uticajem američkih filmova, osim što su bili promiskuitetniji, često su i praktikovali seks bez kondoma, a veća je bila i verovatnoća da se upuste u neobavezne seksualne veze ili odnose za jednu noć.

Stručnjaci kažu da je to normalna reakcija na situacije koje upijaju na filmu, jer retko se na TV ekranima vidi da glavni akteri koriste prezervativ, ali je često da naizgled pozitivni glavni likovi menjaju partnere ili imaju seksualne odnose s potpunim strancima.

Ono što je presudno kad su deca već izložena takvim sadržajima jeste roditeljsko tumačenje onoga što se prikazuje na ekranu. Deci bi trebalo približiti sve nedostatke i nerealnosti holivudskih filmova koji se čine vrlo zavodljivim, ali šalju pogrešnu poruku, upozoravaju stručnjaci.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: