Rad u smenama šteti zdravlju

by | jul 29, 2012

Zaposleni koji rade u smenama imaju više izgleda da dobiju srčani ili moždani udar od onih koji svaki dan imaju ustaljeno radno vreme, pokazalo je jedno naučni istraživanje.  

Analiza u kojoj je učestvovalo više od dva miliona ispitanika pokazala je da rad  u smenama uveliko remeti životni bioritam pojedinca i ima razne loše uticaje na njegov životni stil. Naučnici se slažu da bi manji broj noćnih smena pridoneo smanjenju obolevanja od raznih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Tim naučnika iz Kanade i Norveške obradio je rezultate 34 istraživanja. Od ukupno preko 17.000 slučajeva raznih koronarnih bolesti, među kojima je i srčani udar, 6.500 infarkta miokarda i oko 1.850 moždanih udara dogodi se zbog nedovoljno kiseonika u mozgu, a istraživanja su pokazala da su ovi slučajevi češći kod osoba koje rade u smenama. Istraživači su u obzir uzeli i društveno-ekonomski status radnika, njihov način ishrane i opšte zdravstveno stanje.

Naučnici smatraju da osobe koje rade u smjenama imaju više problema s kvalitetom sna, kao i neredovnom i lošom ishranom, nemaju precizno definisano vreme za odmor i njihov nervni sistem je neprestano aktivan, što se može odraziti na povećani nivo holesterola u krvi ili gojaznost.

Smatra se i da zaposleni koji rade u smenama mogu imati problema s apetitom i probavom, s obzirom na to da im je bioritam iz dana u dan neuravnotežen, a neki među njima posežu za lekovima za spavanje ili smirenje, što može uticati na njihovo ponašanje, na veću mogućnost nesreća na radu, a samim tim imati uopšte negativan uticaj na zdravstveno stanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: