Sprečite nadutost u stomaku
Nadimanje stomaka je česta pojava, ali veoma neprijatna pojava. Posledice mogu biti različite, uključujući zadzavanje tečnosti i jake gasove, što se obično može rešiti prirodnim lekovima i promenom u načinu života.
Zadržavanje tečnosti može biti posledica uzimanja velike kolčine soli. Mnoga industrijaski proizvedena jela sadrže mnogo soli i drugih izvora natrijuma, pa zato uvek pročitajte etiketu sa spiskom sastojaka jela. Smanjite uzimanje natrijuma na sledeće načine :
- Izbegavajte mesne prerađevine kao (što su slanina, šunka, kobasice i usoljena govedina), kockice supe, ekstrate kvasca, slane štapiće i slična jela.
- Kupujte hranu s niskim sadržajem soli. Potražite hleb, žitarice, konzervisano i zamrznuto povrće, buter i razne namaze, sosove, turšije i supe s niskim sadržajem soli.
- Ne kuvajte povrće u slanoj vodi.
- Nemojte dodavati so ili druge proizvode na bazi natrijuma kad kuvate kod kuće, niti hrani koja vam je u tanjiru.
Nadimanje zbog problema za varanjem rešite ovim jednostavnim tehnikama.
- Jedite manje obroke više puta na dan.
- Svaki zalogaj dobro sažvaćite i pazite da ne govorite dok jedete. Jaki enzimi u ustima pomažu varenje.
- Izbegavajte gazirane napitke.
- Ne pijte za vreme obroka. Tečnost razređuje želudačnu kiselinu i enzime za varnje, pa se time usporava prolazak hrane kroz želudac. Voće koje tad pojedete fermentisaće i proizveće gasove.
- Izbegavajte jela sa mnogo skroba kao što su testenine i krompir, u istom obroku u kojem jedete belančevine ili voće.
- Izbegavajte veće količine mahunarki, mesne hrane, i sirovog voća i povrća jer mogu da povećaju količinu gasova u crevima.
- Smanjite količinu vlakana koju uzimate, naročito onih nerastvorljivih kao što su žitne mekinje.
- Uz svaki obrok uzimite malo papaina, preparata od enzima iz papaje koji možete da nabavite u prodavnicama zdrave hrane.
- Jedan dan jedite samo rendane jabuke ili pire od jabuka i pijte samo mineralnu vodu ili čaj od nane. Sledećeg dana dodajte malo supe od povrća ili povrća kuvanog na pari za ručak i većeru, a tokom sledeća dva dana pirinač i jogurt. Posle toga nastavite sa normalonom zdravom ishranom.