Ćureće sarmice u zelenoj salati
za 4 osobe
priprema: 50 min.
pečenje: 40 min.
Potrebno je:
- 600 g ćurećeg belog mesa
- 2 glavice zelene salate
- 1 sveža crvena paprika
- 1 glavica crnog luka
- 80 g kus-kusa
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 dl pavlake
- 1 kašika seckane mirođije
- 1 l supe od povrća
- 0,5 dl ulja
- 2 kašike brašna
- mešavina začina, biber
Priprema:
1. Ćureće belo meso samleti na mašini za mlevenje. Crni luk i crvenu papriku sitno iseckati.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati papriku te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati mleveno meso i kratko propržiti da promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada je meso napola dinstano, dodati kus-kus, mlevenu papriku i začine po ukusu. Dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Listove zelene salate preliti ključalom vodom i ostaviti da omekšaju.
6. Na svaki list zelene salate staviti kašiku pripremljenog fila i uviti u sarmu.
7. Posebno u manjoj šerpi na ulju propržiti brašno, dodati mirođiju te i nju kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati supu od povrća i mešati dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.
8. U kuvani sos umešati pavlaku.
9. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati punjene sarmice, preliti ih sosom od mirođije i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Savet plus: Sos od mirođije nemojte napraviti previše gust pošto će se tokom pečenja zgusnuti.
Izvor: Dobra hrana