Ćureće sarmice u zelenoj salati

by | avgust 5, 2012

za 4 osobe

priprema: 50 min.

pečenje: 40 min.

Potrebno je: 

Članak se nastavlja posle reklama
  • 600 g ćurećeg belog mesa
  • 2 glavice zelene salate
  • 1 sveža crvena paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • 80 g kus-kusa
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1 dl pavlake
  • 1 kašika seckane mirođije
  • 1 l supe od povrća
  • 0,5 dl ulja
  • 2 kašike brašna
  • mešavina začina, biber

Priprema: 

1. Ćureće belo meso samleti na mašini za mlevenje. Crni luk i crvenu papriku sitno iseckati.

2. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati papriku te i nju kratko propržiti.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Potom dodati mleveno meso i kratko propržiti da promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.

4. Kada je meso napola dinstano, dodati kus-kus, mlevenu papriku i začine po ukusu. Dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Listove zelene salate preliti ključalom vodom i ostaviti da omekšaju.

6. Na svaki list zelene salate staviti kašiku pripremljenog fila i uviti u sarmu.

7. Posebno u manjoj šerpi na ulju propržiti brašno, dodati mirođiju te i nju kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati supu od povrća i mešati dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.

8. U kuvani sos umešati pavlaku.

9. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati punjene sarmice, preliti ih sosom od mirođije i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Članak se nastavlja posle reklama

Savet plus: Sos od mirođije nemojte napraviti previše gust pošto će se tokom pečenja zgusnuti.

Izvor: Dobra hrana

 

Tagovi: