Kako se ugojiti na pravi način (I deo)

by | avgust 6, 2012

Autor: Milan Zarić, profesor sporta

www.licnitrener.com

Na internetu se može naći dosta kvalitetnih tekstova koji vam mogu pomoći da smanjite vašu telesnu masu, a tek po neki koji vas savetuju kako da se ugojite. Svrha povećanja telesne mase nije prosto veći broj na vagi, već se radi o dosta kompleksnijem poslu.

Članak se nastavlja posle reklama

Pre svega, verujem da svi vi koji želite da se ugojite ne biste želeli drastično povećanje obima struka ili velikog nagomilavanja masti svuda po telu, već ravnomerno raspoređene kilograme koje čine i masti, ali i mišićna masa.

Kao i kod mršavljenja, i kod povećanja mase tela veliku ulogu igra ishrana. Da biste povećali svoju težinu morate konstantno da imate kalorijski plus, što znači da dnevno treba da unesete više kalorija nego što potrošimo, i na taj način ćete imati višak kalorija koji će u prvi mah otići u zalihe, najčešće masti. Da biste zaustavili nagomilavanje masti, u plan ,morate uvesti trening, minimum tri puta nedeljno, gde ćete uglavnom raditi izolacione vežbe trudeći se da maksimalno mišić „ispraznite“.

Članak se nastavlja posle reklama

Saveti za povećanje mase tela:

1. Smanjiti unos povrća i hrane bogate dijetnim vlaknima, koja obroke čini voluminoznim. Ovakvom ishranom se produžava vreme digestije, osećaja sitosti, a energetski unos je nizak. Slično se odnosi i na hranu bogatu vodom.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Povećati unos hrane koja ima visoku nutritivnu i energetsku vrednost.

3. Povećavanjem energetskog unosa biće povećan unos masti i prostih šećera . Potrebno je zameniti unos zasićenih masnih kiselina nezasićenim tj. biljnim uljima.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Povećani energetski unos treba rasporediti u 3 glavna obroka i 2-3 užine.

U sledećem izdanju nastavljamo, za sada se potrudite da ispoštujete gore navedene savete i da za početak čvrsto rešite da ćete istrajati u vašoj borbi, jer svaka upornost se isplati.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: