RECEPT: Zapečena palenta

by| april 6, 2010

Zapecena palenta

POTREBNO JE: (za 4 osobe)

  • 1 pakovanje instant palente,
  • 400 g mlevene junetine,
  • 1 dl kisele pavlake,
  • 1 veza zeleni,
  • 1/4 celera,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 2 kašike paradajz pirea,
  • 70 g putera,
  • 2 kašike brašna,
  • 4 dl mleka,
  • 1 dl pavlake,
  • 40 g parmezana,
  • 4 kašike ulja,
  • mešavina začina,
  • biber

PRIPREMA:
Palentu pripremite prema uputstvu sa kesice. Odgovarajuće staklene posude pokvasite vodom, razlijte toplu
palentu i ostavite da se ohladi. Crni luk, zelen i celer isecite na kockice. Na malo ulja prodinstajte crni luk, zelen i celer, dodajte mlevenu junetinu. Pred kraj dinstanja dodajte paradajz pire, začine po ukusu i promešajte. Od putera, brašna i mleka spremite bešamel sos. Palentu izvrnite iz posude i poprečno presecite na tri dela. Vatrostalnu posudu premažite ostatkom putera, stavite prvi deo palente, premažite filom od mesa, prelijte bešamelom i preklopite drugim delom.
Ponovite postupak i završite filom od mesa i bešamel sosom. Stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni C da se zapeče 20 min.

Tagovi: