Napuljske pitice
za 5 osoba
priprema: 40 min.
pečenje: 30 min.
mirovanje: 60 min.
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1,5 dl maslinovog ulja
- 2 glavice crnog luka
- 300 g pelata paradajza
- 150 g inćuna u ulju
- 200 g trapista
- 2 dl vode
- so
Priprema
1. U manjoj posudi sjediniti mlaku vodu, kvasac, šećer i kašičicu brašna. Dobro izmešati da ne bi bilo grudvica, a zatim ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje pomešati polovinu brašna, malo soli po ukusu i nadošao kvasac. Dobro izmešati pa postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe. Potom u nadošlo testo postepeno dolivati ulje i mesiti da se dobije kompaktna smesa. Umešeno testo ostaviti da nadođe još 30 min.
4. Crni luk očistiti i iseći na kockice, a pelat paradajza izgnječiti. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati pelat paradajza i začine po ukusu te sve zajedno kratko prodinstati.
5. Pripremljeno testo premesiti i podeliti na manje jufke. Svaku jufku nauljenim rukama istanjiti u krug debljine 1 cm.
6. Inćune ocediti od ulja pa u svaku piticu utisnuti po nekoliko. Odozgo na pitice naneti malo fila od pelata i posuti ih rendanim trapistom. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Savet plus: Umesto pitica, po želji možete napraviti jednu veliku.
Izvor: Dobra hrana