Naučite kako da pravilno sedeti za računarom

by | avgust 13, 2012

Danas ljudi provode više vremena pred računarima nego ikada, zbog čega sve više nas već u mladosti ima velike probleme sa kičmom i leđima. Naučite da sedite pravilno zua računarom da biste izbegli ove tegobe. 

1. Stolica na kojoj sedite treba da u dovoljnoj meri podrži lumbalni deo kičme, a naslon treba da prati prirodnu liniju vaših leđa, posebno donjeg dela, popunjavajući prazninu između leđa i naslona. na taj način sprečićete dodatni pritisak na kičmu, dodatno zamaranje mišića, a samim tim i pogrbljenost.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Sve stvari koje se nalaze ispod stola pomerite na neko drugo mesto kako biste mogli slobodno da pomerate noge. Potrudite se da su vam stopala uvek na podu.

3. Sedite dovoljno blizu tastature kako biste sprečili istezanje, ali dovoljno daleko kako biste izbegli pogrbljeno držanje. Predmete koje često koristite držite što bliže telu.

4. Smestite tastaturu i miš tako da vam budu u nivou laktova. Ramena bi trebalo da budu opuštena, glava uspravna, a ruke smeštene uz tijelo. Dok kucate, tastatura treba da bude tačno ispred vas. u pauzama opustite prste i ruke tako što ćete ih držati na ravnoj podlozi nekoliko minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Smanjite naginjanje i okretanje vrata tako što čete monitor staviti ispred sebe, a ukoliko koristite i papire i dokumente, njih smestite tačno ispred sebe, a monitor malo sa strane.

6. Smanjite naprezanje očiju tako što ćete monitor postaviti tako da je udaljen od vas za dužinu vaših ruku. Udaljite ga od svetlosti kao vam svetlost ne bi išla direktno u oči, a prilagodite i osvetljenje u kontrast na monitoru.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Pravite kraće pauze kako biste dopustili telu da se oporavi. Kada ne možete da napravite predah, iskoristite vreme kada, na primer, telefonirate, da ustanete i da prošetate.

8. Loše držanje, poput „pogrbljenosti“ za vreme sedenja pred računarom, u kombinaciji sa slabim trbušnim mišićima, može dovesti do abnormalne zakrivljenosti kičme. Ovaj savijeni oblik polagano isteže leđne ligamente i vremenom se diskovi povremeno pogledajte u plafon i radite jednostavne vežbe kako biste prodrmali mišiće.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: