Srpski KUVARI drugi u Istanbulu

by| april 12, 2010

Srpski kuvari su, na proteklom osmom Internacinalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu osvojili drugo mesto i srebrni pehar u kategoriji „Grand Prix – crna kutija“.

 

Srpski kuvari u Istanbulu


Članak se nastavlja posle reklama

Ovim rezultatom oni su uvrstili našu nacionalnu kuhinju u sam vrh među drugim svetskim kuhinjama, saznaje Tanjug od predsednika Asocijacije šefova kuvara Srbije Uroša Uroševića koji je predvodio naš tim.

Istanbul je, naime, krajem marta bio gastronomski centar sveta, sa bezmalo 2.000 takmičara iz više od 25 zemalja koji su se borili za najviše nagrade u različitim disciplinama.

 

Članak se nastavlja posle reklama

U ukupnom plasmanu, u ekipnom takmičenju, našem timu izmaklo je prvo mesto tek za nekoliko bodova, a zlatni pehar je otišao u ruke domaćina gastronomskog festivala – kulinarskog tima Turske.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Nacionalni kulinarski tim Srbije su sačinjavali članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije Zoran Veljković, Aleksandar Kolović, Slobodan Zorić, Nemanja Stamenković i Zoran Radović (poslastičar), a predvodio ih je Urošević.

 

Srpski kuvari u Istanbulu

 

Naši gastronomi u individualnim kategorijama su bili vrlo uspešni i osvojili su više nagrada. Aleksandar Kolović je dobio dve srebrne medalje ( jednu za moderno i jednu za gurmansko jelo), a Nemanja Stamenković dve srebrne medalje (jednu za jelo od jagnjetine i drugu za jelo od testenine) dok je za figuru od marcipana osvojio četvrto mesto.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Slobodan Zorić je za jelo od pirinča i moderno jelo takođe dobio još dve srebrne medalje.

 

Da Srbija ima kuhinju koja prija svačijem ukusu, dokazao je Zoran Veljković, koji je međunarodnim sudijama sa različitih kontinenata u kategoriji etničkih jela, pripremio alaski paprikaš od rečne ribe i ubedljivo osvojio prvo mesto i zlatnu medalju, ispred kolega iz Grčke i Hrvatske, dok je u kategoriji azijske kuhinje osvojio srebro.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Školjka od tri vrste čokolade, napunjena kremom od lešnika i kremom od vanile, sa biserom od šećera, koju je za 30 minuta pripremio Zoran Radović, proglašena je za najbolju poslasticu u kategoriji restoranski desert.

 

Pored reprezentacije Srbije na takmičenju u Instanbulu su učestvovale kulinarske ekipe iz Velike Britanije, Kanade, SAD, Egipta, Australije, Rusije, Azerbejdžana, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kipra, Grčke, Izraela, Koreje, Bugarske, Indije, Litvanije, Mongolije i još nekoliko drugih zemalja.

 

Tokom četiri dana takmičenja, izložbe i različite prezentacije posetilo je više od 5.000 gostiju, dok se sa tribina, sa kojih se posmatraju takmičenja u živim nastupima, neprekidno moglo čuti skandiranje i bodrenje, ispričao je Urošević.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kulinarska federacija Srbije i Asocijacija šefova kuvara Srbije, već pet godina se odazivaju domaćinima ovog gastronomskog događaja u Turskoj, ali ovo je do sada najbolji postignuti rezultat naših kuvara na toj vrsti međunarodnog takmičenja.

 

Urošević je rekao da će srpski kuvari tokom tekućeg meseca učestvovati i na međunarodnom kulinarskom festivalu – „Biser mora“ koji će se održati na hrvatskom ostrvu Braču.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Tanjug

Tagovi: