Kuglice od kelja

by | avgust 20, 2012

za 4 osobe

vreme pripreme: 80 min.

POTREBNO JE:

  • 1 glavica kelja
  • 250 g mlevenog mesa
  • 150 g sveže kobasice
  • 100 g pileće džigerice
  • 2 kašike ajvara
  • 1 jaje
  • 4 kašike prezli
  • 2 l juneće supe iz kocke
  • mešavina začina
  • so, biber

Za preliv od paradajza:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g mesnate slanine
  • 2 šargarepe
  • 4 dl soka od paradajza
  • 1 kašika gustina
  • 3 kašike ulja
  • so

PRIRPEMA:

1. Listove kelja odvojiti od glavice, a zatim grupisati po tri lista veličine 10, 7 i 5 cm. Ukoliko listovi nisu odgovarajuće veličine, možete ih iseći.

2. Oblikovane listove kratko blanširati u slanoj vodi da omekšaju.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Kobasicu istisnuti iz creva, a pileću džigericu sitno iseckati.

4. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveno meso, fil iz kobasice, pileću džigericu, jaje, prezle i ajvar. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Prvo najveći list kelja (10 cm) premazati sa malo fila i preklopiti manjim listom (7 cm). Zatim premazati sa malo fila i preklopiti najmanjim listom (5 cm). Filovanu gomilicu saviti u polukrug i uviti u foliju. Na isti način od preostalog materijala napraviti još kuglica od kelja. Foliju izbosti čačkalicom na nekoliko mesta.

6. U veću šerpu sipati juneću supu iz kocke i kuvati dok ne proključa. Potom u nju spustiti kuglice kelja i kuvati najmanje 35 min.

7. Kuvane kuglice od kelja izvaditi iz supe i ostaviti da se ohlade pa ih preliti prelivom od paradajza.

Preliv od paradajza:

1. Crni luk i mesnatu slaninu iseći na kockice, a šargarepu izrendati na krupno rende.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Na malo ulja propržiti crni luk i slaninu, dodati šargarepu te i nju kratko propržiti.

3. Zatim dodati sok od paradajza i kuvati na umerenoj temperaturi dok šargarepa ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati mešavinu gustina sa malo vode i začine po ukusu te kuvati dok se ne zgusne.

Savet plus: Za pripremu ovog jela odaberite veću glavicu kelja.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: