Naučnici izumeli zdraviju čokoladu
Iz sveta nauke stiže dobra vest za sve ljubitelje čokolade. Naučnici su izumeli čokoladu koja umesto kakao maslaca i mlečnih masnoća sadrži voćni sok, zbog čega je zdravija.
Čokolada koju krasi bogatstvo ukusa a ima dvostruko manje masnoća izum je naučnika s britanskog Univerziteta Vorvik. Ljubitelji čokolade širom sveta moći će od sada da uživaju u svom poroku bez griže savesti zbog viška kalorija, tvrde istraživači.
Iz čokolade je uklonjen veliki deo kakao maslaca i mlečnih masnoća bogatih trigliceridima i zamenjen komadićima narandže i soka od brusnice. Zahvaljujući tehnici „emulzije odabira“ uspeli su da pretoče dodati sok u mlečnu, crnu i belu čokoladu.
Nova čokolada nema osiromašen okus, već je podjednako ukusna kao i stare verzije. Naučnici objašnjavaju da je umesto voćnog soka moguće koristiti i malu količinu vode i askorbinske kiseline u proizvodnji.