Bez nerviranja: Saveti za savršeno funkcionisanje u kuhinji
Ukoliko držite kukuruz u zamrzivaču, mnogo će se više raspucati i biće odličnog ukusa, a jak miris mesa, posebno divljači u umacima, ublažava džem. Evo još korisnih saveta za besprekorno funkcionisanje u kuhinji.
Belance
Da bi se od belanceta napravio dovoljno čvrst sneg, dodaje se malo gustina i nekoliko kapi limuna.
Aluminijska folija
Tupe kuhinjske ili vrtne makaze naoštriće aluminijska folija. Deset slojeva malih komada folije naslažite jedan na drugi i prođite makazama nekoliko puta.
Ćevapi
Da masnoća ne bi prskala pri pečenju, pospite je s malo soli.
Čokolada
Ukoliko otapate čokoladu, stavite je u suvu posudu jer se u suprotnom može zgusnuti i postati žilava.
Deglaziranje
Dodavanjem vina u posudu u kojoj se peklo meso ili riba dobija se podloga za umak.
Đumbir
Oguljen koren đumbira u frižideru će duže trajati potopljen u vino.
Džem
Jak miris mesa, posebno divljači u umacima, ublažava džem od brusnica i ribizla ili kompot uz dodavanje kiselog vrhnja.
Glazura
Glazura će biti sjajna ako se kolač premaže prokuvanim pekmezom od kajsija.
Frižider
Protiv neprijatnih mirisa stavite posudu sa sodom bikarbonom.
Inćuni
Za „finger food“ marinirane filete omotajte oko maslina, probodite čačkalicom, ukrasite koprom i prelijte limunom.
Feferoni
Ulje
od feferona je odličan začin za salate. Odrežite peteljke i složite u
staklenu teglu, zalijte maslinovim uljem i dodajte začine.
Kokice
Ako držite kukuruz u zamrzivaču, više će se raspucati i biće odličnog ukusa.
Limun
Ako vam zatreba samo nekoliko kapi limunovog soka, probušite limun iglom ili čačkalicom, iscedite potrebnu količinu pa rupicu zalepite.
Ljuske
Voda s ljuskama jaja i korom banane odlično je đubrivo za sobne biljke. Pošto voda potamni, zalijte saksije.
Mikser
Ako izmiksate malo soli u mikseru nekoliko puta mesečno, noževi će duže ostati oštri.
Jabuke
Sok od jabuka neće potamniti ako se u njega iscedi limunov sok. To važi i za iseckane jabuke ili kruške.
Noževi
Mrlje na oštrici noževa najbolje se očiste solju i limunom.
Njoke
Ukoliko ostane višak njoka, zamrznite ih na plastičnom tanjiru i pošto se zamrznu, stavite u plastične vrećice.
Odčepljivanje
Pola šoljice sode bikarbone u šoljici sirćeta je sredstvo protiv začepljenog slivnika. Dodajte malo vode i pričekajte sat vremena.
Paradajz
Kako bi se što lakše ogulila koža sa paradajza, pomoći će stavljanje u vruću vodu na pet-deset minuta. Starom paradajzu svežinu će vratiti stajanje u posoljenoj vodi tokom noći.
Soda bikarbona
Ako se raspiri plamen zbog kapanja masnoće u pećnici ili na roštilju, ugasićete ga posipanjem sode bikarbone.
Šećer
Nekoliko klinčića u šećeru će mirisati lepo, ali i oterati moljce i mrave.
Testo
Metlice od miksera se neće lepiti za testo ako se prethodno namažu uljem.
Umak
Da biste odstranili suvišnu masnoću s umaka od pečenja, upijajući kuhinjski papir prevucite preko površine umaka. Ako se posluživanje oduži, držite ga na pari iznad posude s vodom.
Vaze
Uske vaze očistite šumećim tabletama za čišćenje proteze, koje ostavite toekom noći da deluju. Pomoći će i šaka pirinča i malo sirćeta, koje ulijete pomoću levka i zatim protresite.
Pećnica
Test za pregrejanu pećnicu – ubacite komadić papira i ako pocrni, smanjite temperaturu.
Zagorevanje
Ukoliko naseckate malo luka u posudu sa zagorelom hranom nakon zagrejavanja, lakše će se očistiti. Nalijte vode i zagrejavajte.
Želatin
Ako želatin stavljate u vruć krem, najpre je pola sata držite u hladnoj vodi, istisnite pa umešajte. Za mlak krem stavlja se otopljena u mlakoj vodi sa tečnošću.