Štrudla sa grizom i suvim kajsijama
POTREBNO JE:
Za testo:
- 500 g mekog brašna tip 400
- 1/2 svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 vanil-šećer
- 1,5 dl mleka
- 1 dl ulja
- 2 jajeta
Za fil:
- 1 l mleka
- 7 punih kašika griza
- 5 kašika šećera
- 2 jajeta + 1 jaje za premazivanje testa
- 150 g suvih kajsija
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 4 kašike ulja
PRIPREMA:
Testo:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna. Dobro izmešati kako ne bi bilo grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje, 1 jaje, šećer, vanil-šećer i polako promešati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil
1. U manju šerpu sipati mleko, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Postepeno dodavati griz i mešati sve dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađeni griz dodati jaja i sitno seckane suve kajsije pa dobro izmešati.
4. Osnovno testo za štrudlu podeliti na dva dela. Zatim svaki deo testa istanjiti oklagijom u pravougaonik, premazati pripremljenim filom od griza i kajsija i saviti u rolat.
5. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i staviti u njega pripremljen rolat te ga saviti u krug a krajeve slepiti. U sredinu staviti manju okruglu vatrostalnu posudu kako se testo ne bi slepilo i premazati jajetom.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ukoliko testo odozgo brže porumeni a sredina ostane nepečena, štrudlu prekriti folijom i nastaviti sa pečenjem. Na kraju je izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
7. Posebno otopiti čokoladu sa malo ulja i preliti preko štrudle. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu štrudlu.
Savet plus: Za pripremu fila možete koristiti ineko drugo suvo voće.
Izvor: Dobra hrana