Štrudla sa grizom i suvim kajsijama

by | avgust 30, 2012

POTREBNO JE:

Za testo:

  • 500 g mekog brašna tip 400
  • 1/2 svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 1,5 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • 2 jajeta

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 7 punih kašika griza
  • 5 kašika šećera
  • 2 jajeta + 1 jaje za premazivanje testa
  • 150 g suvih kajsija

Za glazuru:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 100 g čokolade
  • 4 kašike ulja

PRIPREMA:

Testo:

1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna. Dobro izmešati kako ne bi bilo grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.

Članak se nastavlja posle reklama

2. U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje, 1 jaje, šećer, vanil-šećer i polako promešati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.

Fil

Članak se nastavlja posle reklama

1. U manju šerpu sipati mleko, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.

2. Postepeno dodavati griz i mešati sve dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

3. U ohlađeni griz dodati jaja i sitno seckane suve kajsije pa dobro izmešati.

4. Osnovno testo za štrudlu podeliti na dva dela. Zatim svaki deo testa istanjiti oklagijom u pravougaonik, premazati pripremljenim filom od griza i kajsija i saviti u rolat.

5. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i staviti u njega pripremljen rolat te ga saviti u krug a krajeve slepiti. U sredinu staviti manju okruglu vatrostalnu posudu kako se testo ne bi slepilo i premazati jajetom.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ukoliko testo odozgo brže porumeni a sredina ostane nepečena, štrudlu prekriti folijom i nastaviti sa pečenjem. Na kraju je izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

7. Posebno otopiti čokoladu sa malo ulja i preliti preko štrudle. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu štrudlu.

Savet plus: Za pripremu fila možete koristiti ineko drugo suvo voće.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: