RECEPT: Fileti oslića u sosu od račića
POTREBNO JE:
- 800 g okruglih fileta oslića
- 300 g očišćenih račića
- 1 crvena paprika
- 1/2 praziluka
- 1 kašika gustina
- 150 g brašna
- 1 kašika mlevene paprike
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 dl supe od povrća
- 2 dl ulja
- 1/2 veze peršuna
- mešavina začina, biber
PRIPREMA:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, mlevenu papriku i beli luk u prahu pa dobro izmešati. Crni luk iseći na kolutove širine 1 cm, razdvojiti ih i poprskati vodom.
2. Filete oslića i kolutove crnog luka začiniti po ukusu, potom uvaljati u pripremljenu mešavinu brašna, mlevene paprike i belog luka. Pržiti na vrelom ulju dok ne porumene, zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.
3. Praziluk iseći na kolutove, crvenu papriku takođe očistiti i iseći na tanke trake, a peršun što sitnije iseckati.
4. Posebno na malo ulja propržiti praziluk i crvenu papriku kako bi omekšali, dodati račiće, zaliti supom od povrća i kratko prodinstati.
5. Pred kraj dinstanja posuti gustinom, dodati začine po ukusu i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
6. Pržene filete i luk preliti sosom od račića i posuti peršunom.
REČ PLUS:
Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan
rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom
koncentrisan u ljuskama, pa je korisno na jelovnik ponekad uvrstiti
sitnu ribu.