Gastro

Paprike punjene sirom i jajima: Brzi ručak za tople dane

by Lepota&Zdravlje

30.05.2025.
Kako se pripremaju paprike punjene sirom i jajima
Kako se pripremaju paprike punjene sirom i jajima

Zapečene paprike punjene sirom i jajima savršene su za tople letnje dane. Brzo i lako se pripremaju, a ukus je fantastičan. Nikom se ne provodi vreme iznad šporeta ovih dana kada su temperature preko 30. A nešto se jesti mora. Zato su punjene paprike zapečene u rerni naš izbor za današnji ručak.

Kako se pripremaju paprike punjene sirom i jajima

Za pripremu punjenih paprika možete koristiti sir po želji – sitni sir, fetu ili neki punomasni sir. A možete i da pomešate više vrsta sira, šata imate u frižideru. Ako želite, u smesu za fil možete dodati i malo seckane slaninice, šunke ili kulena. Dovoljno je 100 grama. Takođe, možete dodavati i začine.

Ako koristite velike paprike babure, presecite ih napola, tako će se brže i bolje ispeći i biće mnogo ukusnije. A ako koristite crvene, paprike šilje, možete a i ne morate.  Inače, zapečene paprike sa sirom možet spremati i bez jaja. Isto su preukusne. Sve u svemu, za pripremu ovog preukusnog ručka trebaće vam svega dvadesetak minuta i još oko pola sata da se ispeče.

Sastojci za paprike punjene sirom:

  • 5 većih paprika babura ili crvenih paprika šilja
  • 600 g sitnog ili narendanog punomasnog sira
  • 3-4 jajeta
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu
  • ostali začini po ukusu
  • malo ulja

Priprema:

  1. Operite paprike i uklonite semenke. Ako koristite babure, presecite ih napola, po dužini. A crvene šilje ne morate.
  2. Pomešajte sir i jaja. Mešajte sve dok se ne sjedine. Posolite, pobiberite i dodajte seckani peršun.
  3. Filujte paprike i ređajte ih u podmazanu vatrostalnu činiju. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni sve dok ne porumene.

Prijatno!

Foto: Shutterstock


Gastro

Grand kafa pokrenula edukativni serijal „Grandov vodič kroz svet kafe“ – donosimo sve o tome

by Lepota&Zdravlje

23.05.2025.

Grand kafa pokrenula je edukativni video serijal pod nazivom Grandov vodič kroz svet kafe, sa ciljem da ljubiteljima približi kompleksni i zanimljivi svet kafe i predstavi put od zrna do šoljice. Kroz isti, publika će imati priliku da upozna sve faze kroz koje kafa prolazi, od porekla i vrste zrna, procesa prženja, profesionalne degustacije i mlevenja, pa sve do pravilnog skladištenja i načina pripreme.

Grandov vodič kroz svet kafe

Serijal je osmišljen kao jedinstveni putokaz kroz svet znanja, veštine i strasti koju donosi kafa, i namenjen je svima koji žele bolje da upoznaju napitak koji svakodnevno piju. Sve epizode biće objavljene na YouTube kanalu Grand kafe, kao i na zvaničnim društvenim mrežama brenda.

Iako na prvi pogled čin ispijanja kafe deluje jednostavno, iza svakog gutljaja krije se kompleksan i pažljivo kontrolisan proces, od izbora sirovine i načina prženja, preko razlike u ukusima kao što je razlika između arabike i robuste, do načina mlevenja i tehnologije pakovanja. Upravo tu ekspertizu, složenost i lepotu Grand kafa je, zajedno sa svojim profesionalnim degustatorom Ilijom Đurićem, odlučila da podeli sa širom publikom.

Ilija Đurić
Ilija Đurić

Svaka epizoda će donositi nova znanja, korisne savete i zanimljive činjenice koje mogu koristiti i ljubiteljima domaće kafe i onima koji žele da prošire svoje znanje o različitim vrstama i tehnikama pripreme, a u okviru prve dve epizode biće predstavljen pravilan način pripreme i skladištenja domaće kafe.

„Kafa je mnogo više od napitka. Iza svake šolje stoji ceo niz procesa koji utiču na kvalitet i ukus. Naš cilj je da tu priču približimo potrošačima i pokažemo im zašto je važno, kako se prepoznaje kvalitetno zrno, kako se kafa skladišti i koliko veštine i pažnje ulazi u svaku fazu proizvodnje“

Vanja Vukadin, regionalna brend menadžerka Atlantic Grupe

Grand kafa otvara vrata svog sveta u kojem se znanje, posvećenost i vrhunski kvalitet pretaču u ritual koji volimo. Ovo je poziv svima da otkriju šta se sve krije iza omiljenog napitka i da uz pravu informaciju, svaka šoljica postane još ukusnija. Serijal je tek počeo – zato ostanite uz Grand kafu i dozvolite da vas znanje vodi kroz svet kafe.

Foto: Grand kafa