Za sve uzraste: Budite mladi i VITKI!
Ko kaže da u zrelim godinama ne možete imati lice bez bora i zategnut stomak? Primenite Naš plan ishrane i za samo DVE NEDELJE primetićete značajna poboljšanja!
… U 20. GODINAMA
Cimet
Ishrana bazirana na grickalicama i fast foodu je tipična za dvadesetogodišnjake i veoma je praktična za njihov dinamičan život. Ali ova hrana, bogata šećerom i ugljenim hidratima, stvara haotične oscilacije nivoa šećera u krvi. Dodatak samo jedne kašičice cimeta u doručak (cerealije) dokazano pomaže održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi i umanjuje potrebu za slatkim tokom dana.
Zeleni čaj
Iako nije zamena za upotrebu preparata za zaštitu od sunčevih zraka , ono što pijete pomaže u redukovanju oštećenja od sunca. Šolja zelenog čaja svakoga dana obezbeđuje značajnu dozu polifenola, koji dokazano pojačavaju sistem zaštite kože od UV zraka.
Brokoli
Od tridesetih godina života kosti počinju da propadaju. Zato su dvadesete godine kritičan period za njihovo jačanje. U tom procesu pomoći će vam, osim mlečnih proizvoda, konzumiranje povrća bogatog kalcijumom. Dakle, jednom nedeljno uvrstite brokoli u svoj jelovnik.
… U 30. GODINAMA
Probiotici
Uzimajte ih u formi dijetetskog suplementa, ili putem hrane u kojoj se nalaze kao dodatak, kao što su jogurt, sir i neki napici. Probiotici su naročito važni za žene nakon porođaja.
Šampinjoni
Sastojak belih pečurki komplikovanog naziva – ergotionein – spada u kategoriju antioksidanata i nalazi se u velikim količinama u svim belim pečurkama. Ergotionein efikasno eliminiše toksine iz organizma, koji se talože kao posledica loše ishrane, stresa i dejstva zagađivača iz spoljašnje sredine. Konzumiranje šampinjona u većim količinama tokom treće decenije života odložiće pojavu bora za nekoliko godina.
Soja
Tokom tridesetih godina života koža počinje da gubi elastičnost i volumen, zbog pada nivoa estrogena. Studije pokazuju da redovno konzumiranje soje i proizvoda od soje (sadrži prirodni estrogen) sprečava opuštanje kože i nastanak bora.
… U 40. GODINAMA
Semenke lana
Materija lignan, koja se nalazi u sastavu semenki lana i susama, jeste jedan od najjačih antioksidanata, a najpotrebnija vam je u četrdesetim godinama života. Semenke možete da dodajete u jogurt, voćne salate, cerealije ili u različita kuvana jela.
Badem
U četvrtoj deceniji života nivo hormona sitosti (leptin) počinje da opada, što obično uzrokuje sklonost ka prejedanju. Najbolja odbrana od širenja struka u srednjem dobu jeste konzumiranje badema u trenucima gladi.
Hrana purpurne boje
Različiti upalni procesi su neizostavni deo procesa starenja. Posledica upale je prisustvo velike količine slobodnih radikala, koji uništavaju ćelije i opuštaju kožu. Na svu sreću, namirnice purpurne boje – šljive, grožđe, patlidžan, cvekla i borovnice – bogate su antioksidantima (antocianin) koji redukuju upalu za 27 odsto.