Ćufte na luku
za 5 osoba
Potrebno je:
- 600 g pilećeg belog mesa
- 1 jaje
- 200 g kačkavalja
- 2 parčeta hleba
- prstohvat belog luka u prahu
- 5 glavica crnog luka
- 4 dl soka od paradajza
- 1 dl belog vina
- 1 kašika gustina
- 1 dl ulja
- 1 kašika mlevene paprike
- origano
- mešavina začina, biber
Priprema:
1. Pileće belo meso samleti na mašini za mlevenje.
2. Hleb natopiti vodom, ocediti i izmrviti.
3. Sjediniti mleveno meso, izmrvljen hleb, jaje, sitno seckanu glavicu crnog luka, beli luk u prahu i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.
4. Polovinu kačkavalja iseći na kocke, a polovinu na listove.
5. Od mesnog fila nauljenim rukama oblikovati manje ćuftice. U sredinu svake ćufte staviti kocku kačkavalja i obložiti je mesom. Ćufte propržiti na vrelom ulju da porumene.
6. Preostali crni luk iseći na rebarca i propržiti na malo ulja da omekša. Zatim ga skloniti sa ringle, dodati mlevenu papriku, začine po ukusu i promešati.
7. Posebno umutiti sok od paradajza, malo ulja, belo vino, origano i gustin.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti prženi luk. Preko njega poslagati ćuftice i prekriti ih listovima kačkavalja. Na kraju sve preliti smesom od paradajza i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 60 min.
Izvor: Dobra hrana