Kikiriki kocke
za 10 osoba
POTREBNO JE:
Za kore:
- 10 belanaca
- 300 g šećera
- 9 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 200 g mlevenog kikirikija
- 1 kašika ulja
Za fil:
- 10 žumanaca
- 300 g šećera
- 8 kašika gustina
- 1 l mleka
- 200 g čokolade
- 200 g seckanog kikirikija
- 250 g margarina
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 4 kašike ulja
- 4 kašike mleka
PRIPREMA:
Kore:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kakao, ulje i kikiriki te polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je uzdužno preseći napola kako bi se dobile dve kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima i gustinom te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U topao fil dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano mešanje je otopiti.
4. Kada se fil ohladi, dodati omekšao margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati seckani kikiriki i polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati pripremljenim filom i preklopiti drugom korom.
2. Posebno sjediniti izlomljenu čokoladu, ulje i mleko te kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa.
3. Filovani kolač preliti glazurom od čokolade.
Izvor: Dobra hrana