Kikiriki kocke

by | septembar 15, 2012

za 10 osoba

POTREBNO JE:

Za kore:

  • 10 belanaca
  • 300 g šećera
  • 9 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika kakaoa
  • 200 g mlevenog kikirikija
  • 1 kašika ulja

Za fil:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 10 žumanaca
  • 300 g šećera
  • 8 kašika gustina
  • 1 l mleka
  • 200 g čokolade
  • 200 g seckanog kikirikija
  • 250 g margarina

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike mleka

PRIPREMA:

Kore:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.

2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kakao, ulje i kikiriki te polako promešati varjačom.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je uzdužno preseći napola kako bi se dobile dve kore.

Fil:

1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.

2. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima i gustinom te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.

3. U topao fil dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano mešanje je otopiti.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Kada se fil ohladi, dodati omekšao margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati seckani kikiriki i polako promešati varjačom.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati pripremljenim filom i preklopiti drugom korom.

2. Posebno sjediniti izlomljenu čokoladu, ulje i mleko te kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa.

3. Filovani kolač preliti glazurom od čokolade.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: