Kiflice sa fetom
za 5 osoba
POTREBNO JE:
Za testo:
- 600 g brašna
- 2 dl pavlake
- 2 dl mleka
- 1/2 svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje, so
Za fil:
- 400 g feta sira
- 100 g sušenog paradajza u ulju
- origano
- susam
PRIPREMA:
Testo:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, šećer i kašičicu brašna. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, pavlaku i malo soli po ukusu te izmešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju.
3. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Sušeni paradajz ocediti od ulja i sitno iseckati.
2. Feta sir izmrviti, sjediniti sa sušenim paradajzom i origanom pa izmešati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm i iseći na kvadrate (8×8 cm).
2. Dve paralelne strane kvadrata zarezati.
3. Po sredini testa staviti kašičicu fila, a zatim jedan kraj testa provuće kroz prorez od testa na suprotnoj strani. Drugi kraj testa preklopiti i podvući ispod da bi se dobio oblik kiflice. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još kiflica.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega pripremljene kiflice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana