Zdravlje po meri: Ishrana po krvnim grupama
Verovatno ste primetili da neki ljudi mogu da jedu različite vrste hrane bez ikakvih problema, dok drugi pate od problema sa varenjem, nadutošću, kiselinom i podložniji su određenim bolestima.
Objašnjenje stručnjaka koji se bave ishranom prema krvnim grupama je da ljudi sa različitim krvim grupama ne mogu podjednako dobro da svare određene vrstu hrane.
0 krvna grupa
Ljudi sa 0 krvnom grupom imaju najotporniji sistem za varenje. Oni su izvorni mesožderi, pa su im za dobro varenje potrebni životinjski proteini i manje količine voća i povrća. Nulta krvna grupa ne podnosi ugljene hidrate, naročito one sa glutenom i mlečne proizvode. Ove osobe proizvode mnogo želudačne kiseline, zbog čega bi trebalo da izbegavaju kafu.
Korisne namirnice
- Morske ribe – bakalar, list, štuka
- Crveno meso – govedina, jagnjetina, teleća džigerica, ovčetina, teletina, divljač
- Povrće – kelj, spanać i brokoli
- Maslinovo ulje
- Orašasti plodovi i semenke – orasi, lan…
- Voće – ananas, smokve, trešnje, višnje, šljive
Izbegavajte
- Mesne prerađevine – slaninu, šunku, živinsko meso
- Riba i morski plodovi – som, kavijar, školjke, haringa, dimljeni losos, hobotnica
- Sirevi i mlečni proizvodi
- Kukuruzno i suncokretovo ulje
- Orašasti plodovi i semenke – brazilski orah, kikiriki, puter od kikirikija, pistaći, mak
- Povrće sa visokim nivoom skroba – grašak, pasulj, boranija…
- Žitarice – kukuruz, biljni margarini, pšenica
A krvna grupa
Ljudi s A krvnom grupom imaju slabu toleranciju na životinjske proteine. Krvna grupa A ima osetljiv sistem za varenje i preporučljiva im je klasična vegetarijanska ishrana, sa što manje mlečnih proizvoda. Ove osobe proizvode manje želudačne kiseline i zbog toga imaju problema sa varenjem mesa i apsorpcijom vitamina B12. Preporučuje se uzimanje dodataka ishrani, koji sadrže probavne enzime bromelain, betain i papain.
Korisne namirnice
- Ribe i morski plodovi – losos, skuša, sardina, bakalar
- Orašasti plodovi i semenke – kikiriki, puter od kikirikija, orah
- Žitarice i skrob – heljda, raženo brašno, pirinčano brašno
- Povrće – blitva, brokoli, celer, beli luk, luk, šargarepa, praziluk
- Voće – borovnice, grejpfrut, kupine, limun, smokve, šljive
Izbegavajte
- Meso – sva crvena mesa
- Ribe i morski plodovi – riba list, inćuni, som, kavijar…
- Sirevi i mlečni proizvodi – kačkavalji, puter, kravlje mleko
- Ulja – ricinusovo ulje, kukuruzno ulje, ulje od kikirikija, suncokretovo ulje
- Orašasti plodovi – pistaći
- Žitarice – pšenica
- Povrće – kupus, patlidžan, pečurke, masline, krompir
- Voće – banana, pomorandža, mandarine, mango
B krvna grupa
Osobe sa ovom krvnom grupom imaju tolerantan sistem za varenje i dobro podnose većinu namirnica. Prema preporuci lekara, ove osobe bi trebalo da izbegavaju kukuruz, heljdu, sočiva, kikiriki i susam. Takođe, ljudi sa B grupom imaju problem sa glutenom u pšeničnim produktima, a dobro podnose mlečne proizvode.
Korisne namirnice
- Meso – crvena mesa
- Ribe i morski plodovi – sardine, škarpina, kavijar, list, losos
- Mlečni proizvodi i jaja – kefir, kozji sir, mleko, feta sir, jogurt
- Žitarice i skrob – pirinač
- Povrće – kelj, krompir, šargarepa, rotkvice, kupus, paprike
- Voće – ananas, lubenica, šljive
- Ulja – maslinovo ulje
Izbegavajte
- Živinsko meso
- Ribe i morski plodovi – dagnje, inćuni…
- Mahune – sočiva, soja, tofu, sojino mleko
- Koštunjavo voće i semenke – pistaći, kikiriki, suncokret
- Žitarice i skrob – pšenica, raženo brašno, kukuruz, heljda
- Povrće – masline, paradajz, bundeva
- Ulja – suncokretovo ulje, sojino ulje
Izvor: Alo