RECEPTI:Ukusne kašice od povrća (Prvi deo)

by| maj 3, 2010

Zdravlje bebe zavisi od hrane koju joj dajete, a najsigurniji ćete biti ukoliko sami pripremite obroke od svežeg povrća… Evo nekoliko recepta…

 

Kasica

Kašica od krompira
Nabavka povrća: Za pripremu pirea za bebu najbolji je beli krompir jer je mekši i lakše se gnječi. Naravno, kada nastupi sezona mladog povrća, bebi ćete pripremati mladi krompir.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Priprema: Krompir možete da oljuštite i da isečete na kockice (ili ga možete peći ili kuvati u ljusci ali tada vodite računa o tome da ga prethodno dobro operete da biste uklonili eventualne aditive koji se koriste da bi se krompir sačuvao od klijanja tokom zime). Komadiće krompira stavite u šerpicu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte na laganoj vatri i vodite računa da vam voda ne ispari. Krompir procedite i pasirajte, a za razređivanje ove kašice možete koristiti vodu u kojoj se krompir kuvao, majčino mleko ili adaptirano mleko kod manjih beba, ili obično mleko ako je baba starija od šest meseci. Dodajte i parče putera, da pire bude ukusniji.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Pire od sargarepePire od šargarepe
Nabavka povrća: U današnje vreme, sveža mlada šargarepa iz staklenika može da se nabavi tokom cele godine, tako da ne morate da je zamrzavate. Međutim, ako želite svojoj bebi da ponudite povrće proverenog kvaliteta od proverenog proizvođača, kupite je na pijaci u vreme dok je sasvim mlada, operite, očistite i zamrznite.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema: U šerpu stavite malo margarina da se otopi, a zatim dodajte iseckanu šargarepu, dobro promešajte, nalijte sa malo supe od povrća i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok šargarepa ne omekša. Kada postane sasvim mekana, izgnječite je viljuškom, dodajte sasvim malo mleka i kašičicu brašna, a zatim još malo prokuvajte. Po želji možete umešati i kašičicu šećera (deca vole slatkast ukus ovako pripremljenog pirea). Posolite po ukusu i poslužite detetu.

 

Pire od kelerabe
Nabavka povrća: Pretpostavljamo da ste preko leta mislili na to da tokom zime nema mnogo svežeg povrća na pijaci, i da ste se setili da zamrznete bar nekoliko paketića ovog dragocenog povrća. Najbolje je da se mlada keleraba očisti, isecka na kockice i zamrzne.

 

Priprema: U šerpu stavite malo ulja da se zagreje, a zatim na tom ulju propržite iseckanu kelerabu. Dodajte malo vode ili supe od povrća i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok keleraba sasvim ne omekša. Kada je potpuno kuvana, dodajte malo iseckanog peršuna i pola kašičice smeđeg šećera. Izmiksajte i ponudite bebi.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pire od graška
Nabavka povrća: Čišćenje mladog graška oduzima dosta vremena, tako da se mlade mame uglavnom opredeljuju za kupovinu smrznutog. To je sasvim u redu pod uslovom da proizvod koji kupujete nije stariji od tri meseca.

 

Priprema: Operite pola kilograma graška i stavite da se kuva u posoljenoj ključaloj vodi. Kada je skuvan, ocedite ga, propasirajte i odstranite ljuske. U šerpici rastopite malo putera, dodajte kašičicu kukuruznog brašna i propasirani grašak, dobro promešajte, pa dodajte nekoliko kašika supe od povrća. Ostavite da se kuva na tihoj vatri dok se ne zgusne. Ako je pire isuviše gust, dodajte još malo supe od povrća. Dodajte iseckanu mirođiju i sklonite sa vatre.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Srecna devojcicaPire od bundeve
Nabavka povrća: Slatka bundeva može da se nabavi sveža na pijaci tokom novembra i decembra, ali i kasnije, sve do početka proleća. Izrendajte je i zamrznite kao svako drugo povrće.

 

Priprema: Mladu bundevu stavite u posebnu posudu i ostavite pola sata da se ocedi od vode. U šerpi napravite blagu zapršku na malo ulja, pa kad brašno počne da žuti, dodajte izrendanu bundevu, sve malo propržite, nalijte sa malo supe, promešajte i kuvajte dok bundeva ne omekša. Kada je povrće kuvano, umešajte u pire kašiku kisele pavlake i dodajte pola kašičice smeđeg šećera. Na ovaj način možete pripremiti i pire od tikvica.

 

Izvor: Mojabeba.rs

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: