Govor tela kao moćno oružje na poslu

by | oktobar 4, 2012

Više od 50 odsto ljudske komunikacije je neverbalno, a ćutanjem šefovima i saradnicima otkrivamo mnogo detalja o našoj ličnosti, tvrde psiholozi. Ako govor tela koristite mudro i promišljeno, on može biti vaše moćno oružje na poslu!

Stručnjaci poručuju da je otkrivanje tajni neverbalne komunikacije poslovnih ljudi veoma važna karika u izgradnji karijere.

Članak se nastavlja posle reklama

VEŽBAJTE GOVOR TELA
Ukoliko se osećate napeto ili nervozno povodom poslovnog sastanka s nadređenima, postoje neki mali znakovi koji vas mogu odati, a to ne ostavlja dobar utisak.

Smirenost je veoma bitna komponenta za ostavljanje pozitivnog utiska. Mislite pozitivno, mislite o tome šta ćete uraditi, umesto o tome šta ne bi trebalo da uradite, dišite duboko i pravilno i na taj način smirite svoj puls, gradite veru u sebe misleći na protekle poslovne susrete koji su prošli dobro.

PRVI UTISAK
Pre nego što uđete u kancelariju ili na sastanak, odlučite kakav stav želite da imate. Stojte uspravno, uzdignute glave s ramenima pomaknutim unazad – to je odraz samopouzdanja. Nagnite se prema sagovorniku, ali, prema pravilu poslovne komunikacije, budite udaljeni 60 cm. U znak razumevanja i potvrde širom otvorite oči i podignite obrve.

Članak se nastavlja posle reklama

PRAVILO BROJ JEDAN
Ne izbegavajte kontakt očima – i dok govorite, i dok slušate. Pogled u oči podiže pritisak i ubrzava puls. Bolje uputite povremene poglede, gledajte sagovornika u oči najduže tri sekunde.

NESIGURNOST
Dlanovi okrenuti nadole znače samopouzdanje i dominantnost, a okrenuti ka gore ranjivost, neagresivnost, poniznost i nesigurnost.

Članak se nastavlja posle reklama

USNE
Stiskanje usana označava otpor, ljutnju ili stres. Lagano izvijene usne mogu biti prvi znak tihe patnje i razočaranja.

DOMINACIJA
Ukoliko želite da ostavite utisak osobe od poverenja, zauzmite čvrstu i samouverenu pozu – stanite sa blago raširenim nogama. Ta poza će vrlo brzo smanjiti nivo hormona stresa i povećati nivo testosterona – hormona koji je povezan s osećajem moći i dominacije.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako sagovorniku želite da pokažete da vas zanima to što govori, okrenite se telom i licem ka njemu. Gledajte ga u oči i nemojte da gledate na sat ili mobilni.

PAŽLJIVO SLUŠAJTE
I za kraj, još jedan koristan savet: naginjanjem prema sagovorniku poručujete da ga pomno slušate. Ipak, pazite da ne remetite njegov „privatni“ prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: