Španski kolač
Za 10 osoba
POTREBNO JE:
Za koru:
- 4 jajeta
- 50 g brašna
- 50 g gustina
- 125 g šećera
Za fil od lešnika:
- 300 g lešnika
- 1 dl mleka
- 1 vanil-šećer
- 1 kašika ruma
- 150 g margarina
Za fil od jaja:
- 6 žumanaca
- 150 g šećera
- 3 kašike brašna
- 6 dl mleka
Ostali sastojci:
- 2 šlaga
- 250 g ”pti ber” keksa
- 2 dl mleka
PRIPREMA:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca I umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i preostali šećer, dodati u njega sneg od belanaca I promešati.
3. Zatim dodati gustin i brašno te polako promešati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 12 min.
Fil od lešnika:
1. Lešnike propržiti i samleti.
2. Mlevene lešnike preliti vrelim mlekom, dodati vanil-šećer, rum i omekšao margarin pa umutiti mikserom.
Fil od jaja:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca i brašno te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperature da se zgusne.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati mlakim filom od lešnika i ostaviti da se stegne.
2. Zatim naneti mlak fil od jaja i ravnomerno ga rasporediti.
3. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko fila od jaja.
4. Keks natopiti mlekom i poslagati preko šlaga.
5. Pripremljen kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad veličine keksa.
Izvor: Dobra hrana