Rešenje za ispucale krajeve kose: Ne secite sami oštećene delove!

by | jul 22, 2024
Rešenje za ispucale krajeve kose: Ne secite sami oštećene delove!

Ako tražite rešenje za ispucale krajeve kose, na pravom ste mestu. Stručnjaci savetuju šta treba a šta nikako ne treba da radite.

Ako vam je prešlo u naviku da tražite ispucale krajeve i sečete ih makazama jedan po jedan – odmah prestanite to da radite. To nije rešenje – naprotiv. U nastavku ćete saznati kako se stručnjaci bore s ovim problemom.

Rešenje za ispucale krajeve kose i kako nastaje problem

Iscepljen kraj nastaje kada se manji komad kose odvoji (ili odcepi) od ostatka dlake. „To je rezultat oštećenja zaštitnog spoljašnjeg sloja kose (kutikule), što uzrokuje da se pramen podeli na dva ili više fragmenata“, objašnjava poznati frizer Franck Izquierdo. Frizer Adam Federico kaže da ispucale vrhove možete zamisliti kao krhotine u kosi.

Ispucali krajevi rezultat su mehaničkog, hemijskog ili vremenskog oštećenja kose zbog čega se vlakna raslojavaju na bilo kojoj tački duž dlake. Ali najčešće je to na krajevima, koji su posebno krhki i skloniji oštećenju zbog starosti. „Oštećeni krajevi kose mogu biti nezgodni jer mogu nastaviti da se cepaju naviše ako se na vreme ne pozabavite ovim problemom“,  upozorava Federico.

Kako sprečiti rascvetavanje kose

Lakše je nego što mislite – a prevencija je ključna jer se ispucali vrhovi ne mogu popraviti kada se pojave. Iako neki proizvodi mogu tvrditi da popravljaju ispucale vrhove, bilo kakva vidljiva poboljšanja su u najboljem slučaju privremena.

Na najosnovnijem nivou, korišćenje balzama svaki put kada perete kosu i korišćenje sredstava za zaštitu od toplote pre bilo kakvog stilizovanja je odlično mesto za početak. Važno je zapamtiti da je kosa najlomljivija kada je mokra. Zbog toga Federico predlaže nanošenje proizvoda koji se ne ostavlja nakon pranja i češljanje kose češljem sa širokim zupcima.

Ali, kada češljate kosu, budite jako pažljivi i nežni. O bavezno koristite četke koje su dizajnirane baš za češljanje mokre kose. Franck Izquierdo smatra da svaka, zaista delotvorna, rutina nege kose treba da uključi i redovno šišanje u frizerskom salonu.

Pravilna nega je ključna

Iako postoje brojne opcije tretmana za ispucale krajeve kose, najbolja opcija profesionalnog tretmana je redovno podrezivanje. Pričemu se frizer ne fokusira samo na ispucale krajeve, već i na sve oštećene delove kose. „Šišanje ne samo da uklanja ispucale krajeve, već i sprečava da se iscepkani vrhovi kreću uz dlaku, što može dovesti do značajnijih oštećenja“, objašnjava Izquierdo.

A za zdravu kosu, bitno je i čime je hranite i solja i iznutra. Čime i na koji način je perete, kako je sušite, da li koristite zaštitu ods toplote pre feniranja ili peglanja… Ne čekajte da se jave oštećenja, jer ih možet sprečiti.

Inside Creative House/gettyimages.co.uk