Danas za ručak spremamo punjeni patlidžan
Ako želite nešto stvarno preukusno, onda napravite punjeni patlidžan. Možete ga praviti sa mlevenim mesom, ili sa gljivama i povrćem.
Postoji bezbroj načina za pripremu ovog fantastičnog jela (bez njega se ne može zamisliti orijentalna kuhinja). Osim sa mlevenom junetinom, patlidžan možete puniti i svinjskim mesom ili mlevenom piletinom. A možete napraviti i vegetarijansku varijantu sa povrćem i pečurkama. Taj recept ćemo objaviti nekom drugom prilikom – i on je preukusan.
Kako se priprema punjeni patlidžan
Na instagramu smo pronašli savršen recept za punjeni patlidžan:
View this post on Instagram
Sastojci:
Članak se nastavlja posle reklama
- 3 velika patlidžana
- 200-220 g mlevene junetine
- 1 zelena ljuta papričica
- 1/4 crvene ljute papričice
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 paradajz
- 3 veća čeri paradajza
- 2 kašike ulja
- 1/2 kašike paradajz paste
- 1,5 kašičica soli
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica aleve paprike
- 2-3 grančice peršuna
- 1/2 šolje vode
- 3 krompira
- malo narendanog punomasnog sira
- malo iseckanog svežeg peršuna
Sos:
- 2 kašičice paradajz paste
- 1 šolja vrele vode
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
Priprema:
- Prepolovite patlidžane po dužini i potopite u slanu vodu 30 minuta. Osušite.
- Krompir iseckati i poređati sa patlidžanima na pleh. Premažite uljem.
- Peći na 200°C 20 min dok ne omekša.
- Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mlevenu junetinu i dinstajte sve dok ne promeni boju. Zatim dodajte iseckanu zelenu i crvenu ljutu papriku, paradajz, paradajz pastu, vodu i začine. Kuvajte 4-5 min. Umešajte peršun.
- Pečene patlidžane filovati junećom smesom. Odozgo stavite kriške paradajza ili polovine čeri paradajza.
- Pomešajte sastojke za sos i sipajte oko patlidžana.
- Peći na 185°C 20-25 min. Dodajte narendan sir u krompir pre završetka.
Prijatno!
Članak se nastavlja posle reklama
from_my_point_of_view/gettyimages.co.uk