Zašto ne treba jesti salatu za večeru čak ni kada je vrućina?

by | jul 25, 2024
salata za večeru

Kad god poželim da jedem nešto lagano, moj izbor je salata za večeru. Sigurna sam da to čini i većina vas. Ispostavilo se da smo prilično grešile, evo zbog čega

Salata zvuči kao savršena večera, naročito leti. Brzo se pravi, lagana je pred spavanje, a nema ni mnogo kalorija, sve dok je ne zatrpate tonom sosa.

Međutim, upozoravaju lekari – salata za večeru nije dobra ideja. Zašto?

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto ne treba da se jede salata za večeru?

Prema tvrdnjama lekara, salate nije lako svariti. I to ne samo salate, nego bilo koju sirovu hranu. Upravo stoga ovakve opcije ne bi trebalo da vam budu izbor pred večeru, kada se zahteva samo lako svarljiva hrana.

Sirova hrana kao što je salata teško se vari i ako se pojede prekasno, može da optereti probavni trakt,“ kaže mi dr Maksimilijan Šubert, medicinski direktor u Mairlife Medical Health Resortu.

Upravo stoga, umesto laganog sna i idealne letnje večere, vi možete da završite naduti i sa krajnjom nelagodnošću koja vam remeti san.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta sve ne treba jesti uveče?

Šubert preporučuje da uveče ne izbegavate samo salate već i bilo koji oblik sirove hrane. Ovo uključuje sirovo povrće, meso i ribu. Uzgred, i orašasti plodovi, koje mnogi ljudi  verovatno ne bi klasifikovali kao sirovu hranu (a ni ja). Ali, ako nisu pečeni i oni se smatraju sirovom hranom.

Voće je posebno loše jesti uveče. „Pored toga što se obično jede sirovo, sadrži i mnogo voćnog šećera (fruktoze), što kod nekih ljudi može dovesti do problema sa varenjem, nadimanja i bola.  Visok sadržaj šećera takođe može uticati na nivo šećera u krvi i stoga poremetiti san“, kaže on.

Članak se nastavlja posle reklama

Naravno, salata, povrće, voće (u umerenim količinama), orasi, meso i riba jesu zdrava hrana i treba ih jesti u što većim količinama ali pre 18 časova.

„Studija objavljena u časopisu Food & Function pokazuje da sirova hrana može dovesti do problema sa varenjem i nadimanja zbog visokog sadržaja vlakana. Druga studija iz 2017. godine, iz međunarodnog časopisa Gut, specijalizovanog za istraživanja o gastroenterološkim i hepatološkim temama, takođe je pokazala da ishrana sirovom hranom može da promeni crevnu floru i da dovede do značajnih problema sa varenjem“, kaže Šubert.

Članak se nastavlja posle reklama

Uopšteno govoreći, kuvano ili pareno povrće se lakše vari i stoga je pogodnije uveče nego salata za večeru. Šubert preporučuje hranu poput povrća kuvanog na pari, laganih supa i lako svarljivih proteina kao što su riba ili piletina.

GaudiLab/gettyimagesplus