6 iznenađujućih zdravstvenih benefita krušaka

by | jul 29, 2024
zdravstveni benefiti kruške

Ako vas kruške do sada nisu impresionirale možda će vas ovi njihovi zdravstveni benefiti ubediti da češće jedete ovo voće

Iako je veoma rašireno i lako dostupno, kruške baš i nisu omiljeno voće. Njihov blag ukus, činjenica da brzo postaju gnjile, često nas odbijaju. A to je velika greška jer kruške su  bogate korisnim hranljivim materijama. One su odličan izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata, minerala i korisnih biljnih jedinjenja. Posebno su korisne za rad srca i creva. Ako kruške do sada nisu bile vaše omiljeno voće, možda će vas njen sadržaj hranljivih materija i potencijalne zdravstvene koristi ubediti da pokušate još jednom.

Nutritivne vrednosti krušaka

Jedna kruška srednje veličine obezbeđuje više od desetine esencijalnih hranljivih materija, pre svega:

Članak se nastavlja posle reklama

Kalorije: 112
Masti: 0,3 grama (g)
Proteini: 0,7 g
Ugljeni hidrati: 27 g
Vlakna: 5,5 g
Ukupni šećeri: 17,2 g
Vitamin C: 7,8 miligrama (mg)
Bakar: 0,14 mg
Kalijum: 179 mg
Vitamin K: 6,7 mikrograma (mcg)

Kruške ne sadrže nikakve dodatne šećere, a prirodno imaju malo natrijuma i ne sadrže zasićene masti.

Koji su zdravstveni benefiti kruške?

Hranljive materije u kruškama izgledaju dobro na papiru, ali kako one utiču na vaše zdravlje? Ako pitate nutricioniste i ako pogledate neka naučna istraživanja, shvatićete da su ove prednosti zaista brojne. Ovo su samo neki zdravstveni benefiti kruške koje stručnjaci ističu:

Članak se nastavlja posle reklama

Kruške su bogate vlaknima

Dijetalna vlakna su ključna za zdravo varenje. Sa 5,5 grama vlakana po porciji, jedna kruška srednje veličine obezbeđuje oko 20 procenata dnevne vrednosti (DV) vlakana koje su nam potrebna. Pre svega, kruške umekšavaju stolicu i ubrzavaju varenje, pa ako vas muči zatvor, probajte češće da konzumirate ovu voćku.

Kruške su dobre za zdravlje srca

Pomenuta vlakna u kruškama ne služe samo da vam pokrenu varenje – ona itekako doprinose zdravlju vašeg srca. Prema jednoj studiji iz 2022. godine, što više vlakana jedete, manji je rizik od kardiovaskularnih događaja kao što su srčani udar i moždani udar. Takođe postoji mnogo istraživanja koja sugerišu da dijeta bogata vlaknima može zaštititi od kardiovaskularnih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Zajedno sa vlaknima, kruške su bogate antioksidansima. Antioksidansi u kruškama, kao što su procijanidini i kvercetin, dokazano su povezani sa zdravljem srca: oni značajno smanjuju ukupni i LDL holesterol.

Kruške mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Postoji mnogo razloga zašto su kruške dobre za kontrolu šećera u krvi. Naime, bogate su vlaknima, imaju nizak glikemijski indeks i visok nivo antioksidansa koji se zove antocijanin, a sve to može sprečiti skokove šećera u krvi i pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Nauka je dokazala da ako pojedete nedeljno pet ili više krušaka smanjujete šanse za razvoj dijabetesa 2 za 23 odsto.

Članak se nastavlja posle reklama

Kruške su bogat izvor antioksidanata

Sadržaj antioksidanata u kruškama je jednostavno impresivan. Sadrže antioksidante kao što su vitamin C, vitamin K, kvercetin, antocijanin i drugi. Osim toga, i sama vlakna u kruškama funkcionišu kao antioksidans. Jedan trik: ako pokušavate da povećate unos antioksidanata, nemojte guliti kruške. Većina antioksidanata u kruškama je koncentrisana u kori.

Kruške imaju antiinflamatorna svojstva

Anti-inflamatorna svojstva krušaka uglavnom se svode na njihov visok sadržaj antioksidanata, prema Klivlendskoj klinici. Konkretno, flavonoidi u kruškama imaju antiinflamatorna svojstva. Oni smiruju upalu, što zauzvrat smanjuje rizik od inflamatornih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Članak se nastavlja posle reklama

Kruške podržavaju zdrav mikrobiom creva

Vaš mikrobiom creva je divno mesto koje, da, utiče na zdravlje probave, ali takođe doprinosi  imunitetu i drugim telesnim funkcijama. Prepun je bakterija, ali ne brinite – mikrobiom vašeg creva je takođe dom „dobrih“ bakterija. Oni se zovu probiotici i hrane se prebioticima, koji se mogu naći u kruškama. Pokazalo se da prebiotička vlakna u kruškama stimulišu te „dobre“ bakterije, doprinoseći zdravoj mikrobioti creva.

nitrub/gettyimagesplus