Da li zaista ujutro treba piti ceđenu narandžu?

by | jul 31, 2024
sok od narandže

Za mnoge od nas jutro počinje čašom ceđene narandže. Ali, jeste li ikada proverili: da li je zaista zdravo ujutro piti sok od narandže?

Sok od narandže je među najpopularnijim vrstama napitaka širom planete. Ali, pića bogata šećerom bila su pod sve većom pažnjom poslednjih godina… da li i sok od pomorandže spada u tu kategoriju? Da li je to zdrav izbor? Da li kupovina u prodavnici u odnosu na sveže ceđeni sok pravi razliku?

Da li je sok od narandže zdrav?

Generalno, sok od narandže je zdrava opcija, jer sadrži niz važnih mikronutrijenata. „Poznato je da je sok od pomorandže odličan izvor vitamina C, koji obezbeđuje preko 100 odsto dnevnog preporučenog unosa za odrasle u samo jednoj čaši“, kaže registrovani dijetetičar Ejmi Dejvis.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj sok takođe sadrži značajne količine kalijuma, magnezijuma, vitamina B6, folata i fitonutrijenata. Pored toga, sok od pomorandže koji se kupuje u prodavnici može biti obogaćen teško dostupnim hranljivim materijama kao što su kalcijum i vitamin D. Ovi mikronutrijenti rade zajedno kako bi podržali različite sisteme tela i smanjili sistemsku upalu.

Zdravstvene prednosti soka od pomorandže

Hajde da zaronimo malo dublje u ovaj impresivni nutritivni profil:

Sok od narandže pobošljava imunitet

Visoki sadržaj vitamina C podiže imunitet. Biljna jedinjenja koja se nalaze u soku od pomorandže, kao što su flavonoidi, karotenoidi i askorbinska kiselina, takođe nude antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju telesne upale i odbijaju molekule slobodnih radikala – dodatno jačaju imuni odgovor. Molekuli slobodnih radikala su u korenu mnogih akutnih i hroničnih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Dobar za zdravlje srca

Antioksidativne prednosti vitamina C i biljnih jedinjenja u soku od pomorandže takođe doprinose zdravlju srca. Pored toga, magnezijum i kalijum koji se nalaze u soku od pomorandže su elektroliti koji doprinose zdravom srčanom ritmu i funkciji.

Lepša koža

Ali vitamin C nije samo koristan za naš imunitet i zdravlje srca, on takođe podstiče lepotuiznutra. Vitamin C je neophodan za stvaranje kolagena, zahvaljujući činjenici da ovaj mikronutrijent pretvara aminokiselinu prolin u hidroksiprolin, jednu od esencijalnih aminokiselina potrebnih za proizvodnju kolagena. Kolagen je protein koji preovlađuje u koži, pruža strukturu i elastičnost dok smanjuje pojavu finih bora i tuposti.

Članak se nastavlja posle reklama

Pomaže rast

Folna kiselina i vitamin B6 su od vitalnog značaja za zdrav rast i popravku u telu tokom celog našeg života, i baš tako se mogu naći u soku od narandže.

Može sprečiti kamen u bubregu

Na kraju, ispijanje soka od pomorandže može pomoći u sprečavanju bolnih kamenaca u bubregu. Ove formacije nalik šljunku mogu narasti do veličine koja ih čini mučnim za prolaz kroz telo, što zahteva medicinsku pomoć. Sok od pomorandže povećava pH i nivoe citrata u urinu, što može biti zaštita od kamenja u bubregu.

Članak se nastavlja posle reklama

Sveže ceđeni sok od narandže vs. sok od narandže kupljen u prodavnici

Ali da li se zdravstvene prednosti soka od pomorandže razlikuju u zavisnosti od toga da li je sveže ceđen ili kupljen u prodavnici? Sok kupljen u prodavnici je pasterizovan da ubije sve potencijalno štetne bakterije i produži rok trajanja soka. Osim toga, može biti obogaćen kalcijumom i vitaminom D kako bi bio koristan za zdravlje kostiju.

Međutim, mnoge vrste soka od pomorandže koje se nalaze u supermarketu uključuju dodatak šećera, boje, arome ili konzervanse kako bi poboljšali ukus, izgled ili rok trajanja soka. Dok je dodatni šećer dobro dokumentovan loš izbor za zdravlje, određeni ljudi mogu biti osetljivi na druge aditive koji se nalaze u soku od pomorandže.

Članak se nastavlja posle reklama

Nedostaci soka od pomorandže

U poređenju sa jednostavnim jedenjem narandže, postoje neki nedostaci. Sok od pomorandže se smatra bogatim kalorijama i šećerom, sa 110 kalorija i 21 gram šećera. Voćka ima daleko više vlakana koja su nam potrebna za varenje.

Prema bazi podataka Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), velika pomorandža sadrži oko 4,5 grama vlakana, dok jedna šolja soka od pomorandže ima samo 0,5 grama. Vlakna usporavaju varenje kako bi prigušila reakciju šećera u krvi i povećala osećaj sitosti nakon jela. Ove prednosti pomažu da se izbegnu neželjeni skokovi i padovi ne samo šećera u krvi, već i ukupnog nivoa energije. Dodatne kalorije u soku od pomorandže takođe mogu doprineti neželjenom debljanju tokom vremena, u zavisnosti od toga koliko često se u njemu uživa. Takođe, svaki dodat rafinisani šećer koji se nalazi u kupljenom soku  je glavna crvena zastavica. To je zato što proinflamatorna svojstva dodatog šećera mogu umanjiti sve neverovatne zdravstvene prednosti soka od pomorandže koje smo upravo istakli.

 

Članak se nastavlja posle reklama
ValentynVolkov/gettyimages