5 asana za lice: Zategnite kožu za tili čas

by | jul 31, 2024
5 asana za lice: Zategnite kožu za tili čas

Određene vežbe joge za lice pomoći će vam održite mladalački izgled. Zategnite kožu brzo i lako, uz minimum napora i nijednog uloženog dinara. 

Joga za lice je stekla veliku popularnost na društvenim mrežama. Kod jednih su rezultati brzo vidljivi, a neki kažu da im je trebalo malo više vremena da primete efekte asana za lice. Žene koje redovno praktikuju joga vežbe za lice kažu da im je koža elastičnija i da izgleda zdravije i mlađe. A primetno je i ublažavanje bora.

Zategnite kožu pomoću fantastične joge za lice

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Yᴏɢᴀ Fᴀᴄɪᴀʟ | Gɪᴍɴᴀsɪᴀ Fᴀᴄɪᴀʟ (@yogafacialoj)

Članak se nastavlja posle reklama

Lice se sastoji od nekoliko slojeva, čiji je vrh koža, ispod koje leži potkožna mast i još dublja potkožna mast. Ispod masnog sloja nalaze se mišići lica. Svi ovi slojevi formiraju određeni oblik lica. S godinama, smanjuje se volumen potkožne masti, usled sve manje produkcije kolagena i gubitka vlage, dolasti do smanjenja elastičnosti iopuštanja kože lica. Punoća svojstvena mladosti nestaje i pojavljuju se bore (u temporalnoj zoni, oko očiju, oko usana itd.).

Naravno, joga ne može da vrati izgubljene masne naslage,  ali zahvaljujući posebnoj tehnici može pomoći u vraćanju tonusa mišića, pa čak i neznatno povećati njihov volumen, čime se postiže efekat podmlađivanja i čvrstine kože.

Prednosti joge za lice

Dakle, ljubitelji joge za lice tvrde da neke vežbe pomažu da se zategne opuštena koža i zaglade bore. Međutim, treba uzeti u obzir da ako se ne poštuje ispravna tehnika izvođenja ovih vežbi, postoji rizik od istezanja kože i pojave novih bora. Takođe, pre nego što isprobate jogu za lice, morate znati da volumen lica i elastičnost kože u velikoj meri zavise od vaše ukupne težine i genetske predispozicije.

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolje asane za zatezanje lica

Više pažnje treba posvetiti obrazima i jagodicama, na koje će vežbe delovati efikasnije nego, na primer, na mišiće čela. Mora se zapamtiti da se efekat možda neće pojaviti ni nakon prve ni nakon druge procedure, već tek nakon redovnog vežbanja. Stručnjaci preporučuju vežbanje ispred ogledala kako biste sve uradili ispravno i bolje kontrolisali proces.

1. Vežba za poboljšanje cirkulacije krvi

Počnite da tapkate jagodicama prstiju od čela do vilice. To će poboljšati cirkulaciju krvi. Radite to 2-3 minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Vežba za definisanje vilice

Dve vrste vežbi će pomoći u definisanju ove oblasti i povećati elastičnost kože:

  • Palcem i kažiprstom obe ruke uhvatite nabor kože n sredini donje vilice. Izvršite neprekidan pokret (pritisak) prstima, krećući se od centra do uglova donje vilice. Ponovite vežbu 3 puta.
  • Savijte kažiprst i srednji prst obe ruke i stisnite područje brade ispod usana. Izvršite pokrete zaglađivanja od centra do uglova vilice sa obe strane. Ponovite 10-15 puta.

3. Vežba za smanjenje naprezanja očiju

Oči su izložene velikom naporu usled dugog boravka ispred računara, telefona ili TV ekrana. Sledeća vežba će pomoći u sprečavanju stvaranja finih bora oko očiju i poboljšanju stanja:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Vrhom kažiprsta, lagano pritisnite unutrašnji ugao oka i držite 30 sekundi.
  • Zatim pomerajte vrh prsta ukrug 30 sekundi.
  • ZAtim to ponovite u suprotnom smeru.

4. Vežba za relaksaciju mišića lica

  • Sedite na stolicu i stavite ruke na kolena.
  • Duboko udahnite kroz nos, zatim otvorite usta i isplazite jezik.
  • Povucite jezik prema bradi i počnite da pravite slovo „A“ dok izdišete kroz usta.
  • Opustite lice.
  • Ponovite vežbu 5-7 puta.

5. Zategnite kožu između obrva

Uprkos činjenici da su mali mišići prednjeg dela prilično teški za vežbanje, još uvek je moguće poboljšati stanje kože u predelu obrva i ojačati centar čela.

  • Postavite vrhove prstiju obe ruke vertikalno na sredinu čela i lagano pritisnite.
  • Polako pomerajte prste duž čela do slepoočnica.
  • Radite ovu vežbu 30 sekundi.
seb_ra/gettyimages.com