Lakonično i sofisticirano: Postignite savršen minimalistički autfit u 5 koraka

by | avgust 2, 2024
minimalistički stil odevanja

Minimalistički stil odevanja je glavni modni pravac već sezonama i najbrži put da izgledate luskuzno i otmeno sa nekoliko probranih komada garderobe. Savladajte modni minimalizam u 5 koraka

Modna kapsula garderobe u kojoj se svaki komad savršeno uklapa sa ostalima i iz koje svaki autfit izgleda kao da ga je radio profesionalni stilista… Koja od nas nije imala ovaj san?! Ali, one žene koje su sklone modnom minimalizmu prišle su mu najbliže.

Minimalizam je glavni pravac u modi već sezonama. On nam omogućava da vrlo brzo, i sa ograničenim sredstvima, stvorimo luksuzne i sofisticirane autfite. Ovaj pravac omogućava da uz pomoć basic i bezvremenskih komada stvorite neverovatne modne kombinacije. Ipak, koliko god delovao jednostavno, minimalizam u modi ima svoja pravila ako želite da zablistate.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako postići minimalistički stil odevanja?

Jednostavni oblici, prijatna paleta nijansi i stotine različitih varijacija sa ograničenim brojem komada koje kombinujete su razlog zašto mnogi inluenseri posežu za minimalizmom. Jako je važno da se prilikom kreiranja garderobe u lakoničnom stilu primenjuju sva ista pravila kao i za kreiranje uspešne osnovne garderobe.

Suština minimalističkog stila nije samo u izboru najneutralnijih stvari. Glavni cilj je da napravite garderobu koju zaista volite i da nosite svaki predmet u njoj. Čak i ako niste zagovornik održive odeće ili svesne potrošnje, i dalje postoje koristi od kupovine manje stvari: vaša garderoba vas i dalje čini srećnim, služi vašoj svrsi i ne zahteva ogromna ulaganja svake sezone.

Minimalistička kapsula garderobe: Napravite univerzalne formule

Jednostavno, odlučite sami koje stvari češće nosite: farmerke sa majicama ili pantalone sa košuljama? Najlakše je da počnete od osnovnog seta stvari, a onda da vidite čime ga je to potrebno dopuniti i zameniti. Tipično, minimalistička kapsula uključuje jednostavne majice, farmerke, kvalitetna pletiva, sakoe, kapute i pantalone ili suknje. Stilovi mogu biti različiti, ali bolje je fokusirati se na jednostavan kroj i nekomplikovani dizajn – oni su bezvremenski.

Članak se nastavlja posle reklama

Boje odeće u minimalističkom stilu oblačenja

Pogrešno je misliti da se minimalizam odnosi samo na crnu i belu odeći, eventualno nude. Minimalistička paleta ne mora biti nužno neutralna. Ako vas privlače mirne i diskretne nijanse, zapamtite da čak i svima omiljena bež ima hiljade različitih nijansi koje se mogu kombinovati jedna sa drugom, stvarajući višeslojne autfite. Takođe, ona se može slagati i sa drugim nijansama vaše garderobe. A ako u to dodate burgundi, boju smaragda, grafit, čokoladu, dobićete složene i oku prijatne odevne kombinacije.

Koliko je novca potrebno za tihi luksuz?

Manje nego da kupujete trendi stvari svake sezone! Stilisti savetuju da povremeno sređujete svoju garderobu i podelite cenu svake pojedinačne stvari sa približnim brojem pojavljivanja u njoj – tako ćete shvatiti da li se stvar isplatila ili ne.
Dok kupujete, razmislite i koliko kombinacija možete napraviti sa ovim artiklom – to je tajna za minimalistički stil odevanja. Ako morate dugo da smišljate nešto, najverovatnije će taj komad garderobe ostati da skuplja prašinu na polici i neće vam pomoći. A ako u glavi imate sliku raznih odevnih predmeta napravljenih samo jednom kupovinom, onda stvar zaista vredi novcam bez obzira kolika mu je cena.

Članak se nastavlja posle reklama

Modni dodaci u minimalističkom stilu

Dobra minimalistička garderoba ne samo da može, već i mora imati nakit. Pažljivije pogledajte geometrijski nakit, lančiće sa velikim karikama ili biserne minđuše – sve je to u trendu i idealno će upotpuniti minimalistički autfit. Pored toga, kvalitetne i lepe torbe mogu pomoći da minimalistički izgled bude zanimljiviji. Mogu biti različitih oblika i veličina – glavna stvar je da je torba vaših snova zaista praktična. Takođe nema ograničenja u nijansama, ali pri izboru uvek polazite od palete boja cele vaše garderobe.

Krojevi u minimalističkom stilu

Možda je najvažnije pravilo za minimalistički stil odevanja da ne smete da ga pomešate sa dosadnim. To nisu samo farmerke i poslovne pantalone. Istina, garderoba nije zasnovana na aktuelnim trendovima, koji se smenjuju u krug, već na svesnom shvatanju u kojim stvarima vam je udobno i koliko vam je odevnih kombinacija zaista potrebno u svakodnevnom životu. Avangardne bluze sa akcentnim kragnama i dekonstrukcijom su lepe, ali ne uvek praktične. Stoga za mnoge minimalizam može biti pravi dah svežeg vazduha. Pored toga, sada jednostavni oblici i neutralna paleta su jedan od ključnih trendova na modnim pistama. Stoga je vreme da preispitate svoje navike u kupovini, odlučite se za idealan set stvari i naučite kako da kombinujete jednostavne stvari na zanimljiv način. Glavna stvar je praksa i posmatranje.

Članak se nastavlja posle reklama
Penderev/GettyImages