Hijaluronski fileri za usne: Šta nikako ne raditi nakon tretmana

by | avgust 5, 2024
Hijaluronski fileri za usne: Šta se sme, a šta ne posle tretmana

Hijaluronski fileri za usne mogu ispraviti oblik usana, dodati volumen i izgladiti fine bore. Ali da bi rezultat bio idealan, trebalo bi da se pridržavate preporuka stručnjaka.

Injekciona hirurgija usana je brz i efikasan način da ispravite promene u vezi sa godinama ili promenite izgled. I dok se metode razlikuju od osobe do osobe, u zavisnosti od individualne anatomije i željenih rezultata, postoji niz stvari koje treba izbegavati nakon primanja filera.

Kao i kod bilo koje invazivne procedure, kozmetičke ili medicinske, treba se detaljno posavetovati sa stručnjakom o naknadnoj nezi. To će obezbediti željeni rezultat i zaštiti vas od neželjenih efekata.

Članak se nastavlja posle reklama

Hijaluronski fileri za usne: Sve što treba da znate

Za korekciju područja usana koriste se fileri na bazi hijaluronske kiseline. Mogu se rastvoriti u slučaju komplikacija ili na zahtev pacijenta. Uz to, koriste se različite vrste tehnika ubrizgavanja u odnosu na anatomiju i individualnih ciljeva.

Iako su fileri za usne brza procedura (obično traje samo 15-30 minuta), treba ih tretirati isto kao i sve druge invazivne procedure. Osoba treba da bude svesna svih rizika i koristi i da bude upoznata sa alternativama ovoj proceduri.

Takođe treba napomenuti da injekciona plastična hirurgija nije potpuno bezbolna, pa lekari često koriste lekove protiv bolova. Neposredno pre injekcije, usne se čiste i dezinfikuju. Za ubrizgavanje filera obično se koristi tanka igla. Tokom postupka, lekar daje nekoliko injekcija i masira mesto injekcije kako bi procenio rezultate i utvrdio da li i gde može biti potrebno više filera.

Članak se nastavlja posle reklama

Nega nakon ubrizgavanj filera u usne je ključna! U ovom slučaju, bolje je da budete pod nadzorom lekara kako biste bili sigurni da oporavak ide kako je predviđeno. Da biste osigurali pozitivan ishod, postoji nekoliko stvari koje treba izbegavati nakon hijaluronskih filera za usne.

Šta ne sme da se desi nakon tretmana

1. Oštećenja i povrede

Važno je da zaštitite svoje usne od bilo kakvih povreda ili oštećenja, uključujući trljanje ili grickanje usana. Inače, da biste smanjili otok i bol, na usne možete staviti ledene obloge.

Članak se nastavlja posle reklama
2. Konzumiranje pretople ili suviše hladne hrane

Morate se držati hrane na umerenoj temperaturi (toplo). Previše hladno ili vruće može oštetiti usne jer fileri menjaju osećaj. Dozvoljena je začinjena i slana hrana. Ali ako su vam usne veoma utrnule nakon procedure, morate sačekati da ovaj efekat nestane pre nego što pijete ili jedete.

3. Konzumiranje alkohola

Da biste smanjili mogućnost nastanka modrica, trebalo bi da izbegavate alkohol prvih 24 do 48 sati nakon korekcije usana. Iz istog razloga, morate izbegavati alkohol nekoliko dana pre procedure.

Članak se nastavlja posle reklama
4. Pijenje kroz slamku

Stručnjaci primećuju da je dva dana nakon ubrizgavanja filera za usne najbolje izbegavati da pijete kroz slamku. Pritisak i kretanje potrebni za korišćenje slamke mogu dovesti do deformisanja usana.

5. Intezivno vežbanje

Najbolje je izbegavati intenzivne vežbe odmah nakon procedure. Fizička aktivnost povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak, što može doprineti modricama i otoku.

Članak se nastavlja posle reklama
6. Ruž za usne ili balzam za usne

Ne treba nanositi nikakve kozmetičke proizvode na usne najmanje osam sati nakon procedure. Ovo je neophodno kako bi se smanjila verovatnoća infekcije.

7. Spavanje sa licem zagnjurenim u jastuk

Nakon tretmana, preporučuje se izbegavanje bilo kakvih aktivnosti koje vrše direktan pritisak na lice, kao što je spavanje sa glavom zagnjurenom u jastuk. Ovo može dovesti do pomeranja filera. Nakon procedure, trebalo bi da spavate na leđima minimum nedelju dana. Kada se usne vrate u normalno stanje, možete se vratiti u normalan položaj za spavanje.

8. Ljubljenje

Prema mišljenju stručnjaka, ljubljenje može da ometa pravilnu distribuciju i fiksaciju filera u usnama. Zbog toga je bolje izbegavati ljubljenje minimum 24 sata nakon tretmana.

Članak se nastavlja posle reklama
9. Konzumiranje cigareta

Nakon hijaluronskih filera za usne takođe treba da se uzdržite od pušenja, jer to uzrokuje pogoršanje snabdevanja krvlju i dovodi do produženog zarastanja. A i sam proces može doprineti deformaciji filera.

10. Putovanje avionom

Da biste izbegli dodatne modrice, najbolje je da ne planirate letenje u prvoj nedelji nakon procedure. Promene pritiska tokom leta mogu povećati rizik od hematoma.

11. Poseta zubaru

Jedan od najvećih rizika nakon hijaluronskih filera za usne su stomatološke procedure. Ovo u velikoj meri povećava rizik od povreda i infekcije. Trebalo bi da sačekate najmanje dve nedelje nakon postavljanja filera pre nego što posetite svog stomatologa.

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog otoka i modrica, nije uvek moguće odmah proceniti rezultat korekcije usana. Treba čekati najmanje nedelju dana. Potpuno zarastanje može potrajati i do mesec dana, a u međuvremenu će nestati i osećaj punoće u usnama. Rezultat korekcije traje od šest meseci do godinu dana, u zavisnosti od toga koliko brzo telo razgrađuje hijaluronsku kiselinu.

heckmannoleg/gettyimages.co.uk