Kako smiriti stalni osećaj gladi?

by | avgust 5, 2024
stalni osećaj gladi

Stalni osećaj gladi je ono što nas i noću tera do frižidera, ali nas i u toku dana tera da stalno nešto grickamo. Kako da se otarasimo ovog dosadnog osećaja?

Dok se u detinjstvu konstantna potreba za hranom objašnjava kroz potrebe rastućeg tela, da li je ova potreba u odraslom dobu navika ili postoje drugi razlozi? U svakom slučaju, ovo može da bude veoma problematično ako pokušavate da skinete kilograme.

Zašto se javlja stalni osećaj gladi?

Jedan od glavnih razloga za javljanje konstantne potrebe za hranom je nedostatak sna. Ovo prouzrokuje poremećenu proizvodnju važnog hormona kao što je leptin koji reaguje na apetit u organizmu. Oni koji imaju upornu želju za slatkišima treba da obrate pažnju na ovaj hormon jer njegov nedostatak dovodi do nekontrolisanog jedenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Pored toga, osećaj gladi može biti uzrokovan i nedostatkom vitamina B u telu. Koncentraciju ovog vitamina možete pronaći u testu i kolačima, pa se zbog toga javlja neodoljiva žudnja upravo za ovim namirnicima.

Neki genetski poremećaju takođe mogu izazivati stalni osećaj gladi. Može doći do problema sa genom koji je odgovoran za signal mozgu o sitosti. U takvoj situaciji, problem se ne može rešiti bez odlaska kod lekara i komunikacijom sa njima. Problemi sa gladovanjem mogu ukazivati i na nestabilnost u ljudskoj psihi. Tačnije, osećaj gladi je prisutan u stresnim situacijama. Ovo je posebno primećeno kod devojaka.

Kako smiriti konstantni osećaj gladi?

Postoji nešto što se zove sindrom dijete: Kada sebi uskraćujete mnoge stvari, jedete hranu koju ne biste inače jeli u normalnim okolnostima. U ovakvim trenucima, preovladava želja i potreba za hranom. Ovo je posebno karakteristično ako se pridržavate dijete sa malo ugljenih hidrata. Ako ne možete da odustanete od nje, onda konzumirajte što više povrća i voća.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, poželjno je da pijete vodu u velikim količinama. Pored toga, promenite porcije jela. Tako će vaš mozak pomisliti da ste siti čak i ako pojedete manju porciju tanjira. Osim toga, važno je da temeljno žvaćete hranu. Ovo je signal stomaku da se odvija proces „jedenja“ i da može poslati signal mozgu o zasićenosti. Da biste izbegli stalni osećaj gladi, odustanite od stalnih grickalica i rasporedite obroke u isto vreme tokom dana kako bi se vaš stomak naviknuo na određeni raspored.

Ako ne možete da smirite stalni osećaj gladi na ovaj način, onda je poželjno da se obratite lekaru da pokuša da otkrije uzrok ovome, a potom i da u dogovoru sa vama pronađe rešenje.

Članak se nastavlja posle reklama
RossHelen/GettyImagesPlus