Kako da odaberete karmin koji će vas podmladiti

by | avgust 6, 2024
Kako da odaberete karmin koji će vas podmladiti

Ruž može učiniti da izgledate starije ako odaberete pogrešnu nijansu i teksturu. Kako da odaberete karmin koji će vas podmladiti?

Nažalost, ono što je idealno sa 20 godina može biti loša ideja sa 40. Međutim, istina je i suprotno. Mladom lepom licu pristajaće apsolutno sve boje i teksture ruževa i sjajeva za usne. Zbog toga se, u stvari, svi moderni trendovi šminke demonstriraju na mladim devojkama.

Nijanse leže samo u individualnoj strukturi usana. Na primer, ako imate tanke usne, izbegavajte mat teksture i tamne boje karmina, jer će one vizuelno učiniti vaše usne još tanjima, dok će satenske teksture (a najbolje od svega, čak i sjajevi) usnama dati neophodan volumen.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne zaboravite da u mladosti počinju aktivni eksperimenti sa bojama i teksturama karmina, kao i sa šminkom uopšte. I to je dobro, jer je to jedini način da do 30. godine jasno shvatite šta najbolje pristaje vašem licu.

Kako da odaberete karmin koji je savršen za vaše godine

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LensCrafters (@lenscrafters)

Do 30 godina obično se završavaju pretrage i eksperimenti sa bojom: prednost se daje udobnim hidratantnim teksturama. Sjajevi blede u pozadini, luksuzne boje ruževa (poput crvene i bordo) uokvirene besprekornom konturom zauzimaju vodeću poziciju. Nude nijanse ruževa i dalje dobro rade sa aktivnom šminkom za oči, ali imaju više ružičastog pigmenta nego ranije.

Članak se nastavlja posle reklama

Do 40. godine više pažnje treba posvetiti onim bojama koje sadrže crveni pigment, odnosno boju koja simulira nalet krvi na usne (sve su to nijanse crvene, bordo i roze). Sa nijansama gole i narandžaste, prijateljstvo treba svesti na „ne“, jer više ne „osvežavaju“ lice. Mat i sjajne teksture ostaju, ali sjajevi sa svetlucavim česticama nestaju. Sada, čak i sa svetlim nijansama karmina, usne treba da budu uokvirene konturom – to će kompletirati šminku.

Do 50. godine jarke nijanse karmina više se ne mogu nazvati dobrim izborom. U kozmetičkoj torbici treba da ostanu samo one boje koje nose vitalnu energiju – odnosno one koje dodaju mladost i sjaj licu: crveni i vinski pigmenti. Takođe je bolje odložiti tamne ruževe i mat teksture, jer usne počinju da gube prirodni volumen, a svako „potamnjenje“ vizuelno pogoršava situaciju. Dakle, u ovom dobu, sjajne (klasične) i polumat teksture (najpopularnije zbog obilja hranljivih i nežnih komponenti) mogu se nazvati najrelevantnijim.

Članak se nastavlja posle reklama

Koje nijanse ruževa „stare“ lice?

U mladosti, teške, duboke tamne nijanse karmina (bordo, višnje, crveno-braon), posebno one mat teksture i jasne konture, svakako treba izbegavati. Generalno, kontura, odnosno savršeno iscrtan obris usta, u mladosti uvek dodaje najmanje 5-8 godina. Jedini izuzetak od ovog pravila je crveni ruž, koji uvek živi po posebnim zakonima.

U šminkanju vezanom za uzrast, svetle bež nijanse više ne rade, ne osvežavaju lice i, kao rezultat, dodaju godine. Isto važi i za veoma tamne nijanse, koje opterećuju šminku, lišavajući je lakoće i svežine. Vremenom, vaše omiljene nijanse narandžaste ili svetlo roze sedefaste takođe počinju da izgledaju strano: ne stare vas, ali ne daju ni svežinu vašem licu.

Članak se nastavlja posle reklama
Nomad_Soul/shutterstock.com