Najbolji recept za paelju: Španski specijalitet savršen za vrele dane
Ukoliko niste imali prilike da isprobate ovaj specijalitet, ne znate šta propuštate. Božanstveni miks ukusa je savršen tokom letnjih dana, a ovo je najbolji recept za paelju.
Paelja (šp. paella) je tradicionalno jelo Španije. Reč označava tiganj sa dve drške u kome se jelo kuva i najbolje bi bi bilo da je to na otvorenoj vatri. Naravno, danas postoje razne varijacije ovog specijaliteta. Dok originalna paelja uključuje pirinač, morske plodove, piletinu, govedinu, svinjetinu, jagnjetinu i kobasice, danas je recept veoma prilagodljiv.
Kako je nastala paelja?
Paelja je nastala kao u 18. veku dolaskom pirinča u Španiju. Lokalno stanovništvo počelo je da isprobava razne recepte sa ovom namirnicom i da je koristi u različitim jelima. Na početku su se od pirinča pravila jednostavna jela sa mesom i obično se dodavao pasulj.
Ipak, kako su izloženi moru, stanovnici su odlučili da pirinač pomešaju sa plodovima mora i povrćem, a sve češće su uključivali i šafran i papriku. Vremenom je reč paelja počela da označava i samo jelo, a ne samo tiganj u kom se priprema. Mi vam dajemo recept za paelju bez glutena, mleka, a čak i vegansku verziju.
Najbolji recept za paelju
Sastojci:
- 1 veliki luk, isečen na kockice
- 5 čenova belog luka, mleveno
- 350 g paradajza isečenog na kockice
- 1 kašičica paprike
- 3-4 šolje pirinča
- 1 kašičica šafrana
- 2 šolje bujona
- 2 šolje vode
- Šaka peršuna
- Sok od 2 limuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika belog luka u prahu
- Preliv od mesa/morskih plodova po izboru
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Priprema:
- U velikom tiganju ispržite meso koje koristite, ako nisu u pitanju morski plodovi. Kada je gotovo, izvadite meso, a na ostatku ulja dinstajte luk i mleveni beli luk dok ne zamiriše, 2-3 minuta.
- Dodajte paradajz isečen na kockice i papriku. Mešajte da se sjedini i kuvajte još 5-7 minuta ili dok luk ne omekša.
- Dodajte pirinač u mešavinu paradajza i luka. Bacite pirinač da se prži 3-5 minuta. Dok čekate da se pirinač isprži, u posebnom loncu zagrejte čorbu, vodu i šafran da lagano krčka. Zatim sipajte mešavinu bujona od šafrana preko pirinča, poklopite i ostavite da se krčka 8-10 minuta ili dok se pirinač ne skuva oko 50%.
- U sokovniku, izmiksajte peršun, limunov sok, maslinovo ulje i beli luk u prahu u pastu od bilja. Kada se pirinač delimično skuva 8-10 minuta, prelijte mešavinom peršuna zajedno sa sirovim morskim plodovima po izboru i prethodno spremljenim mesom. Promešajte da se sjedini. Pokrijte i kuvajte još 8-10 minuta ili dok pirinač ne omekša i morski plodovi ne budu potpuno kuvani.
- Na kraju, poslednjih 1-2 minuta, pojačajte toplotu da bi pirinač duž spoljne ivice postao hrskav. Onda spreman za posluživanje sa dodatnim limunom za sok!
Recept za paelju bez mesa i morskih plodova
Ukoliko niste ljubitelji morskih plodova, možete isprobati i ovu verziju bez mesa.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Prijatno!