Kako ukloniti bore s lica: 5 tipova starenja

by | avgust 9, 2024
Kako ukloniti bore s lica: 5 tipova starenja

Bezbroj žena širom sveta muči pitanje kako ukloniti bore s lica. A da li ste znali da stručnjaci razlikuju čak pet tipova starenja kože? 

Brzina pojavljivanja bora na licu (i njihov broj) zavisi od mnogih faktora: starosti, genetike, loših navika, pa čak i navika u ishrani. Odupreti se ovom kaleidoskopu faktora je teško, ali moguće.

Prve bore mogu se pojaviti i sa 25 godina, i sa 20, pa čak i sa 17 ─ danas je to već normalna pojava. Ekspresione bore su prve promene na koži, koje se primećuju uglavnom u gornjoj trećini lica (područje oko očiju, čelo) usled preterano aktivnih izraza lica. Ekspresijske bore mogu da se pojave ranije ako:

Članak se nastavlja posle reklama
  • se smejete i mnogo žmirite
  • često se mrštite (vertikalni nabor između obrva)
  • previše ste emotivni
  • volite da se „igrate“ obrvama (horizontalne bore na čelu)

Sa godinama, ekspresijske linije se „utiskuju“ u kožu, postaju dublje i ne nestaju čak ni kada se mišići opuste. Ne možete se potpuno zaštititi od njih, ali možete odložiti njihov izgled. Pored emocionalne samokontrole (treba da pazite na izraz lica, baš kao i na držanje!), dobra pomoć za to su injekcije botulinum toksina.

Botoks opušta određene potkožne mišiće, sprečavajući ih da se kontrahuju. Uprkos činjenici da je postupak prilično brz i bezbolan: dermatolog mora odabrati dozu i odrediti područja primene leka, u zavisnosti od anatomske strukture i mišićne aktivnosti.

Kako ukloniti bore s lica: Statične bore

Ova vrsta bora ne zavisi od izraza lica – mehanizam njihovog formiranja je mnogo složeniji i povezan je sa promenama vezanim za uzrast. Nepovoljni faktori savremenog života ubrzavaju starenje: hormonske fluktuacije, zagađen vazduh, loše navike, sezonski faktori, loša nega kože itd.

Članak se nastavlja posle reklama

Statične bore daju umoran, tup izraz lica: uglovi usana padaju, nazolabijalni nabori se iscrtavaju, formira se podbradak, briše se linija vilice, jagodice „padaju“, a oval lica kao da klizi nadole. Statičke bore imaju različite dubine, ali ima i dobrih vesti. Uz odgovarajuću pažnju i negu, moguće učiniti manje uočljivim.

Uprkos istom ishodu, svi različito starimo. Stručnjaci identifikuju pet glavnih tipova, prema kojima promene vezane za uzrast remete našu kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

1. „Umoran“ tip starenja

Smatra se najfiziološkijim: mišićni tonus kože postepeno se smanjuje, ten postaje dosadan, pojavljuje se blagi otok tkiva, pojavljuju se mekani nazolabijalni nabori, a uglovi usta lagano padaju.

Šta pokušati

Plazmolifting je antiage tretman zasnovan na mehanizmu samopodmlađivanja kože. Njena sopstvena plazma joj pomaže da se oporavi na ćelijskom nivou. Nakon sakupljanja i prečišćavanja venske krvi posebnom tehnikom, plazma se prvo „priprema“, zasićena aktivnim supstancama u centrifugi (ne više od 10-15 minuta). Zatim se ubrizgava pod kožu i počinje da aktivno stimuliše ćelije vezivnog tkiva da energičnije sintetiše kolagen, elastin i hijaluronsku kiselinu.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Fino naborani tip starenja

Najčešće se nalazi kod mršavih žena i karakteriše ga prvenstveno dehidracija kože. Na suvoj koži, kao na pergamentnom papiru, brzo se pojavljuju male bore (pre svega u periorbitalnom području). Istovremeno, mišići su u dobrom tonusu, tako da tkiva ne opadaju.

Šta pokušati

Mezoterapija i biorevitalizacija su metode prevencije preranog starenja kože mikroinjekcijama hijaluronske kiseline i „koktela“ na njenoj bazi. Sa godinama, sadržaj hijaluronske kiseline u koži se smanjuje, tako da nakon 30-35 godina morate dopuniti njene rezerve. „Hijaluronska kiselina“ pomaže koži da uspostavi optimalni balans vode, zaustavljajući starenje.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Tip deformacije

Karakteristično za žene guste građe i sklonosti ka prekomernoj težini. Tako stari koža sa izraženim potkožnim masnim slojem. Oblik lica se menja sa godinama, a meka tkiva postaju mlohava i „opuštena“, formirajući duboke nabore i nabore.

Šta pokušati

Vektorski lifting je vrsta konturne plastične hirurgije kada se fileri ubrizgavaju pod kožu prema posebno planiranom obrascu. Injekcije se rade „kanalno“, tj. duž određenih linija i pod određenim uglom nagiba. Kao rezultat, koža je zategnuta u pravom smeru, a „opuštene“ linije se vraćaju na svoja mesta.

4. Mišićni tip starenja

Posebnost osobina kože žena iz jugoistočne i centralne Azije, Kine i Japana. Imaju dobro razvijene mišiće lica i malo potkožne masti. Prvi znaci starenja na licu javljaju se dosta kasno, a koža dugo zadržava elastičnost i jasan oval lica.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta pokušati

Konturno plastično i volumetrijsko modeliranje su postupci za uvođenje filera (injekcionih gel preparata na sintetičkoj ili prirodnoj osnovi) ispod kože kako bi se nadoknadio izgubljeni volumen. Fileri se ubrizgavaju u različite slojeve kože i stoga rešavaju različite probleme: pomažu u brisanju dubokih nabora, uklanjanju „urona“ ispod očiju i oblikovanju jagodica.

5. Kombinovani tip starenja

Može se prepoznati po početnim znacima „umora“ na licu, koji se kasnije dopunjuju karakterističnim osobinama drugih tipova starenja. Ovo je najčešći tip starenja.

Šta pokušati

Podizanje niti („podizanje niti“ ili „3D modeliranje“) je jedinstvena alternativa hirurškom „faceliftu“. Postupak podrazumeva umetanje tankih niti napravljenih od različitih materijala (sintetičkih ili prirodnih) ispod kože. Čini se da konci podižu, zatežu i fiksiraju u potrebnom položaju tkiva koja su opuštena sa godinama, pomažući da se ponovo stvori ovalni okvir lica i izglade bore.

Članak se nastavlja posle reklama
peakSTOCK/gettyimages.co.uk