Da li i vi imate kortizol lice?

by | avgust 19, 2024
kortizol lice

Ukoliko ste, poslednjih dana, provele neko vreme na mrežama, sigurno ste se srele sa pojmom cortisol face (kortizol lice). Možda se čak i zabrinule… Evo u kakvoj su vezi hormon kortizol i lepota

Sigurno ste imale dane kada ste se probudile natečene i kada ni čajavec, ni krastavac, ni jastučići za oči nisu pomagali. U kakvoj je ovo vezi sa kortizolom i da li je vreme da se zabrinete?

Dovoljno je da samo povremeno posećujete TikTok i sigurno ste se upoznale sa izrazom kortizol lice. Po interpretacijama sa te mreže, svako sa okruglastim ili natečenim licem mogao bi imati povišen nivo hormona stresa, kortizola. Malo odmora, malo rolera od žada – i stvar je rešena, a vaše lice uglasto. Zvuči nestvarno, zar ne? Zato što i nema neke veze sa realnošću.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je, uopšte, kortizol?

Zamislite kortizol kao prirodni alarmni sistem. To je glavni hormon stresa vašeg tela. Radi sa određenim delovima vašeg mozga da kontroliše vaše raspoloženje, motivaciju i strah. Vaše nadbubrežne žlezde – organi u obliku trougla na vrhu vaših bubrega – proizvode kortizol.

Kortizol igra važnu ulogu u brojnim metaboličkim procesima. Na primer:
Upravlja načinom na koji vaše telo koristi ugljene hidrate, masti i proteine
Smanjuje upalu
Reguliše vaš krvni pritisak
Povećava šećer u krvi (glukozu)
Kontroliše vaš ciklus spavanja/budnosti
Povećava energiju tako da možete da se nosite sa stresom i vraćate ravnotežu nakon toga

Šta je kortizol lice?

„’Kortizol lice’ je pojam koji se odnosi na fizičke promene na licu koje se mogu javiti usled dugotrajno povišenih nivoa kortizola, hormona stresa,“ objašnjava dr Tod Dorfman, endokrinolog. „Ove promene često uključuju povećane masne naslage oko lica, dajući mu zaobljeniji ili natečeniji izgled, koji se ponekad naziva ‘mesečevo lice’.

Članak se nastavlja posle reklama

Prekomerni kortizol zaista može stimulisati povećanu proizvodnju sebuma, pogoršati upalu i ubrzati degradaciju kolagena, što dovodi do dermatoloških problema kao što su akne, eritem i opuštenost kože. Nasuprot tome, nedovoljan nivo kortizola može dovesti do kseroze i lošeg tena.

Ali, stvarno kortizol lice ne nastaje tako lako. Njegov nastanak bi podrazumevao dugotrajno izlaganje stresu i hronično povišen nivo kortizola, a to se ipak dešava retko i praćeno je drugim promenama u telu. Jer, kortizol menja i obrasce spavanja, seksualni nagon, nivo energije, anksioznost, kognitivne funkcije…

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da znam da li mi je nivo kortizola povišen?

Naša tela su komplikovana. Ruku na srce, velika je šansa da je vama nivo stresa povišen, jer živimo u takvom društvu, ali je daleko manja da vam je lice okruglo zbog toga. Možda jedete mnogo soli, iz nekog razloga vam se zadržava voda u organizmu, pijete neki od lekova su nusefektima,spavate malo, imate alergiju, možda ste na pragu menopauze ili trudnoće ili, jednostavno – nasledili ste okruglo lice od roditelja.

Dakle! Važno je zapamtiti da iako nas je TikTok (ponovo) uplašio, otečeno ili okruglo lice ne znači medicinsku dijagnozu i velika su šanse da nemate zbog čega da brinete.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako prepoznati neravnotežu kortizola?

Kod zdravih ljudi, telo je u stanju da efikasno samoreguliše količinu kortizola. Održava ih u normalnom opsegu čak i kada ste pod stresom i snižava ih nakon što se pojave skokovi. Ipak, nikada, nikada nije loša ideja da obratite pažnju na svoje zdravlje – i posetite lekara koji vam može pomoći da razumete svoju hormonalnu sliku. Ali, samo ako osetite neki od dodatnih simptoma.
Da bi se utvrdilo da li imate neravnotežu kortizola, zdravstveni radnik može da sprovede testove krvi, pljuvačke ili urina kako bi izmerio nivoe kortizola. Međutim, važno je prepoznati da ovi testovi daju snimak nivoa kortizola u određenom trenutku. S obzirom na to nivoi kortizola fluktuiraju tokom dana i noći kao odgovor na različite stresore, a precizno dijagnosticiranje neravnoteže može biti izazovno.

Little Be 80/gettyimagesplus