Bolovi u kolenima pri kretanju: Uzroci, tretmani, lečenje

by | avgust 23, 2024
bolovi u kolenima prilikom kretanja

S vremena na vreme, svame od nas su se javili bolovi u kolenima pri kretanju. I tu nema ništa čudno: zglobovi kolena jedni od najranjivijih u našem telu.

Bolovi u kolenima pri savijanju se javlja često, bez obzira na uzrast i pokretljivost. Priroda ovog bola može biti veoma različita. Da biste otprilike razumeli zašto vas kolenski zglob s vremena na vreme boli kada se savijate, vredi malo poboljšati svoje školsko znanje iz anatomije.

Šta izaziva bolove u kolenima?

Zglob kolena je najveći i najsloženije strukture u našem telu. Povezuje butnu kost i kosti potkolenice – tibije. Sve ih zajedno drže mišići, ligamenti i tetive. Istovremeno, zglobovi kolena su zaštićeni jastučićima hrskavice – meniskusima, koji su takođe odgovorni za pokretljivost kolena. Ako se pri savijanju javi bol u kolenu, to može ukazivati na nekoliko razloga:

Članak se nastavlja posle reklama

oštećenje hrskavice kolena;

oštećenje ligamenata;

oštećenje tetiva;

Članak se nastavlja posle reklama

zapaljenje periartikularnih bursa;

patologija drugih delova kolenskog zgloba.

Članak se nastavlja posle reklama

Često ljude, posebno starije, muče ne samo bol u kolenu pri savijanju, već i ukočenost zgloba i njegova slaba sposobnost kretanja. U ovom slučaju, bol u zglobu može biti praćen otokom, a koleno je vruće na dodir. Uzeti zajedno, ovi simptomi mogu ukazivati na čestu bolest kao što je artritis.

Neke od najčešćih povreda koje uzrokuju bol u kolenu pri savijanju su:

Članak se nastavlja posle reklama

snažan udarac u koleno ili koleno o tvrdi predmet;

neprirodan produženi položaj kolena;

Članak se nastavlja posle reklama

pad na jedno koleno.

Posledice ove vrste povrede nisu samo bol u kolenu, već i pojava hematoma, otoka i bolova u zglobu i bez pokreta. Istovremeno se u kolenu širi utrnulost, osećaj hladnoće ili peckanja.

Bolovi u kolenima prilikom kretanja: Kako ih ublažiti?

Ako ste se povredili:
Prvi korak nakon zadobijene povrede i bolova u kolenu pri savijanju je nanošenje leda na zglob. Svaka 2 sata paket leda treba menjati i držati 20 minuta, ne više. U ovom slučaju, led ne bi trebalo da dodiruje kožu i najbolje je uviti ga u peškir.

Članak se nastavlja posle reklama

U slučajevima kada koleno boli duže vreme:
lekari savetuju da ne oklevate i ne trpite, već da uzmete bezbedan lek protiv bolova. Samo obavezno pročitajte uputstva pre upotrebe i ne prekoračite propisanu dozu.
Ako znate koja vrsta fizičke aktivnosti dovodi do bolova u kolenu pri savijanju, pokušajte da je ograničite. Ali to ne znači da treba da prestanete da se bavite sportom. Radije stepenice nego lift, hodajte više. Možete probati sa ulošcima, oni amortizuju korake i smanjuju bol.
Bol u kolenu pri kretanju može ukazivati na hroničnu bolest koju je najbolje identifikovati u ranim fazama. Lečenje takvih bolesti zahteva integrisani pristup i prilično dugo vremena. Stoga, ako imate i najmanji uznemirujući bol u kolenskom zglobu, obratite se lekaru.

PeopleImages/gettyimagesplus