Sve što treba znati o ekcemima, od uzroka do tretmana

by | avgust 27, 2024
Sve što treba znati o ekcemima, od uzroka do tretmana

U ovom članku dermatolozi otkrivaju  sve što treba znati o ekcemima. Saznaćete kako nastaje ovo oboljenje i kako se tretira. 

Ako ste se bavili izuzetno suvom kožom koja svrbi, postoji šansa da imate uobičajeno stanje koje se zove ekcem. Ekcem je inflamatorno stanje kože koje izaziva simptome kao što su suva koža, svrab i iritirani delovi kože. „Ekcem je kategorisan kao tip dermatitisa — stanje koje izaziva upalu kože. A okidači mogu biti izlaganje alergenu ili iritantu, visok nivo stresa ili suva klima i vremenske prilike“, objašnjava dermatolog dr Melanie Palm.

Sve što treba znati o ekcemima: Šta uzrokuje ekcem?

Specifičan uzrok ekcema nije još uvek otkriven. Verovatno na to utiče nekoliko različitih faktora, uključujući genetiku, okidače iz okoline i probleme sa imunološkim sistemom ili kožnom barijerom. Evo malo više informacija o faktorima koji mogu izazvati ekcem ili izazvati pojavu simptoma:

Članak se nastavlja posle reklama

Genetika: Veliki faktor rizika za ekcem je da imate rođake koji imaju ekcem, astmu ili sezonske alergije, kaže dr Jeremy Brauer, dermatolog i hirurg.

Defekti kožne barijere: Disfunkcija unutar kožne barijere može otežati koži da zadrži vlagu i zaštiti se od spoljašnjih elemenata kao što su iritanti, alergeni i mikrobi koji mogu izazvati ekcem.

Faktori životne sredine i alergije: Faktori životne sredine kao što su polen, zagađenje, perut kućnih ljubimaca ili izuzetno hladno ili suvo vreme mogu izazvati simptome ekcema. „Za neke ljude, izloženost ovim faktorima životne sredine može izazvati ekcem“, kaže dr Palm.

Članak se nastavlja posle reklama

Alergije na hranu: Neke namirnice koje mogu izazvati ekcem su kikiriki, orašasti plodovi, gluten i mlečni proizvodi.

Nadražujuće materije: Oštre iritacije koje se nalaze u sapunu, parfemu, losionu i deterdžentu mogu izazvati pojavu ekcema. Slično tome, vuna i druge grube ili svrbežne tkanine takođe mogu biti problematične za neke ljude sa ekcemom.

Članak se nastavlja posle reklama

Hormonske promene: Hormonske promene izazvane menstruacijom, trudnoćom, dojenjem ili menopauzom ponekad mogu da izazovu napade ekcema.

Kako se ekcem može lečiti?

Ne postoji lek za ekcem, ali postoji mnogo opcija za lečenje ovog stanja. Specifični režim lečenja može se razlikovati od osobe do osobe, u zavisnosti od težine simptoma. „Preventivne mere poput hidratacije i izbegavanja okidača su generalno neophodne za sve ljude sa ekcemom“, dodaje dr Lauren Penzi. Ako imate ekcem, osim lekova koje treba uzimati isključivo po preporuci lekara, treba se pridržavati sledećih smernica:

Članak se nastavlja posle reklama
Izbegavajte okidače

Da biste najbolje upravljali ekcemom i sprečili njegovo širenje, korisno je znati koji su vaši okidači. „Generalno, savetujem svojim pacijentima da se drže podalje od mirisnih proizvoda i mirisa kao što su osveživači vazduha, parfemi, posteljina za sušenje, mirisni deterdženti, pa čak i mirisne sveće“, kaže Palm. „Ako je vaš ekcem izazvan alergijom na perut kućnih ljubimaca ili polen, budite pažljivi oko usisavanja, čestog pranja posteljine u toploj vodi ako imate kućne ljubimce i da imate efikasan prečistač vazduha u ključnim delovima vašeg doma.

Smanjite stres

Stres može pogoršati ekcem i doprineti napadima, tako da može biti korisno pronaći metode koje će vam pomoći da ga držite podalje.

Članak se nastavlja posle reklama
Izbegavajte odeću grube teksture

Za neke, uska i ogrebotina odeća može biti veoma iritantna i može doprineti izbijanju ekcema. Ako znate da određeni materijal odeće (kao što je vuna) izaziva pojavu ekcema, najbolje je da ga izbegavate.

Koristite ovlaživač vazduha

Ako živite u suvoj klimi, ovlaživač može pomoći u dodavanju vlage u vazduh, minimizirajući šanse za pojavu ekcema.

nensuria/gettyimages.co.uk