8 znakova da ne unosite dovoljno proteina

by | avgust 28, 2024
Znakovi nedostatka proteina

Veoma je važno da imamo uravnoteženu ishranu, a znakovi nedostatka proteina mogu da vam ukažu na to da treba nešto da promenite.

Proteini ne služe samo za izgradnju mišića. Oni su veoma važna komponenta koju treba da unosimo kroz ishranu. Proteini su ključni za svakoga jer održavaju svaki deo tela da radi kako treba – od kostiju do noktiju. Ako ih ne unosite dovoljno, mogli biste da naiđete na niz zdravstvenih problema.

Zašto su znakovi nedostatka proteina problem?

Naše telo sadrži više od 10 000 različitih proteina. Oni se sastoje od molekula zvanih aminokiselina. „Telu je potrebno ukupno 20 raszličitih aminokiselina da bi pravilno funkcionisalo“, objasnila je nutricionistkinja Rija Lakani Kanji (Riya Lakhani-Kanji). Međutim, telo nije sposobno da sve proizvede samo. Ono može da napravi samo 11 od ovih esencijalnih amino kiselina. Preostalih 9 aminokiselina treba da unesete kroz ishranu.

Članak se nastavlja posle reklama

Količina proteina koja vam je potrebna na dnevnom nivou može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući godine, nivo aktivnosti i opšte zdravlje. Međutim, opšta smernica je da se je potrebno oko 0,8 gr proteina po kilogramu telesne težine. Naravno, ovo se sve menja u slučaju trudnoće ili nekih zdravstvenih stanja. Vredi naglasiti da je nedostatak proteina opasan po život retkost, ali mogu da utiču na vaše svakodnevno funkcionisanje.

Koji su znakovi nedostatka proteina?

Otečene noge i gležnjevi

Uobičajeni znak da vam nedostaje proteina je otok, naročito u stopalima, gležnjevima i stomaku. To je zato što nedostatak proteina utiče na ravnotežu tečnosti između krvnih sudova i telesnih tkiva. Bez dovoljno proteina, ova ravnoteža je poremećena uzrokujući da se tečnost skuplja na pogrešnim mestima što dovodi do otoka.

Promene raspoloženja

Veliki broj neurotransmitera je napravljeno od aminokiselina – hemikalija koje vaš mozak koristi za prenošenje informacija između ćelija. Proteini obezbeđuju aminokiseline koje su ključne za proizvodnju neurotransmitera koji su neophodni za održavanje stabilnog raspoloženja.

Članak se nastavlja posle reklama

Znakovi nedostatka proteina su i problemi sa kosom, noktima i kožom

Proteini su ključni za zdravlje vaše kože i kose. Kada ne dobijate dovoljno proteina, vaše delo daje prioritet vitalnim funkcijama, a zbog toga kosa i koža dobijaju manje pažnje. Aminokiselina cistein je važna za proizvodnju keratina – ključnog proteina za kosu, kožu i nokte. Bez adekvatnog unosa proteina, vaš ciklus rasta kose može biti poremećen.

Sporo zarastanje rana

Iz sličnih razloga, neunošenje dovoljno proteina može značiti da posekotine i uganuća traju duže da zarastu. Proteini su neophodni za popravku tkiva i stvaranje novih ćelija i kolagena. Zbog toga znaci nedostatka proteina mogu biti i sporije zarastanje rana što potom može dovesti do povećanog rizika od infekcije.

Članak se nastavlja posle reklama

Slabost mišića i stalni osećaj umora

Ako se brzo umarate i imate česte bolove u mišićima, to takođe može biti znak da ne dobijate dovoljno proteina. „Proteini su ključni za održavanje i popravku mišića. Kada ne unosite dovoljno proteina, vaše telo se bori da obnovi mišićna vlakna, što može dovesti do slabosti i gubitka mase mišića“, objašnjava Rija.

Osećaj gladi

Proteini podstiču telo da se osećate siti tokom celog dana. Oni takođe utiču na određene hormone povezane sa apetitom. Proteini stimulišu leptin, hormon koji izaziva osećaj sitosti i smanjuje nivo grelina, hormona gladi.

Članak se nastavlja posle reklama

Znakovi nedostatka proteina mogu biti česte bolesti

Manje poznata korist od unosa dovoljno proteina je ojačan imuni sistem. Jedna od primarnih funkcija imunološkog sistema je da pomaže u proizvodnji imunih ćelija i antitela koja su neophodna za borbu protiv infekcija i bolesti. Bez dovoljno proteina, telo će se boriti da proizvede dovoljno ključnih komponenti, zbog čega ćete biti podložniji bolestima.

Pojačana želja za slatkim

Ukoliko ne unosite dovoljno proteina, brže ćete variti ugljene hidrate, a to će učiniti da vam šećer u krvi poraste, a potom naglo opadne. Proteini pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi jer usporava varenje i apsorbuje ugljene hidrate.

Članak se nastavlja posle reklama

Koja hrana je bogata proteinima?

Zdrava uravnotežena ishrana obično obezbeđuje sve aminokiseline koje su potrebne vašem telu, ali samo ako dodajete proteine u svaki obrok. Nemasno meso poput piletine i ćuretine je prepuno esencijalnih aminokiselina koje pomažu u izgradnji i popravljanju mišića. Takođe, losos i pastrmka su bogate proteinima. Grčki jogurt, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i semenke su takođe veoma korisni za unos proteina.

nensuria/GettyImagesPlus