Najmoćniji prirodni afrodizijaci: Neki će vas baš iznenaditi

by | avgust 28, 2024
Najmoćniji prirodni afrodizijaci: Neki će vas baš iznenaditi

Većina strčnjaka se slaže da neke namirnice mogu poboljšati seksualni život i povećati libido.  Koji su najmoćniji prirodni afrodizijaci?

Afrodizijak je supstanca koja stimuliše želju, uzbuđenje i povećava libido povećanjem otkucaja srca i normalizacijom krvnog pritiska. Postoji mnogo prirodnih afrodizijaka koje možete kupiti u lokalnom supermarketu, od lisnatog povrća i voća do ostriga i lososa.

Najmoćniji prirodni afrodizijaci: 25 veličanstvenih

1. Rukola

Jedan od najefikasnijih najstarijih afrodizijaka je rukola. Doktori kažu da je tamno, lisnato zelenilo od vitalnog značaja za naše raspoloženje i zdravlje. A prema brojnim nedavnim studijama, ovaj proizvod ne samo da može povećati seksualnu želju, već može pomoći i u blokiranju zagađivača u okolini koji uzrokuju ozbiljnu štetu našem libidu. 1

Članak se nastavlja posle reklama

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bogato antioksidansima, što našu kožu čini glatkom, a telo punim energije. Poznato je da se koristi za erotsku masažu još od vremena starog Egipta.

3. Cimet

Cimet je prepoznat kao moćan afrodizijak, jer njegova aroma neverovatno pleni muškarce. Ovaj proizvod dugo je simbolizovao seksualnu energiju, hrabrost i smelost. Može se dodati u kafu ili bilo koji slatki desert.

4. Bosiljak

Odličan efekat ima i bosiljak. Njegova magija leži u aromi koja stimuliše protok krvi, što može direktno povećati libido. Pored toga, još od vremena Rimskog carstva, ova biljka se smatra simbolom ljubavi.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Tartufi

Tartufi su jedan od najpoznatijih afrodizijaka iz više razloga. Prvo, ovo je prilično redak i relativno skup proizvod, što očigledno povećava njihovu atraktivnost. Drugo, bogati su proteinima, što povećava izdržljivost i snagu. A aroma tartufa navodno imitira važan feromon, koji podsvesno tera ljude da ih jedu.

6. Đumbir

Đumbir ima divan miris i može poboljšati cirkulaciju krvi, što je jedan od najčešćih uzroka erektilne disfunkcije. U mnogim kulturama korišćen je kao stimulans seksualne želje.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Bundeva

Bundeva, koja je bogata vlaknima, magnezijumom i kalijumom, i može povećati libido kod muškaraca. Bundeva nije samo dobar afrodizijak, već i prirodni sedativ.

8. Ljuta papričica

Čili paprika stimuliše nerve na vašem jeziku, oslobađajući adrenalin, hemikaliju koja povećava broj otkucaja srca, kao i endorfine, prirodne opijate vašeg tela. Glavna stvar je da ne preterujete: čak i vrlo mala doza ovog povrća biće sasvim dovoljna.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Banane

Banane sadrže enzim koji može brzo povećati libido. A visoki nivoi kalijuma i vitamina B2 su neophodni za održavanje nivoa energije tokom strastvene večeri.

10. Najmoćniji prirodni afrodizijaci: Čokolada

Čokolada sadrži feniletilamin, stimulans koji izaziva uzbuđenje i osećaj euforije. Ovde treba dati prednost tamnoj čokoladi sa sadržajem kakaoa od najmanje 75 procenata.

Članak se nastavlja posle reklama

11. Ostrige

Postoji legenda prema kojoj je poznati ženskaroš Kazanova zaveo devojku uz pomoć jednog proizvoda – miris i ukus ostriga su joj bili veoma zavodljivi. Doktori kažu da ovi morski plodovi sadrže tone cinka i minerala neophodnih za proizvodnju testosterona.

12. Nar

Nar je bogat antioksidansima, koji pomažu u poboljšanju protoka krvi u svim delovima tela, uključujući i genitalije. Nekoliko studija je otkrilo da sok od nara može biti koristan ne samo za opšte raspoloženje, već i za erektilnu disfunkciju. 2

13. Losos

Svi znamo da je losos dobar za srce. Ali, kako se ispostavilo, to je i odličan afrodizijak. Bogat omega-3 masnim kiselinama, losos je veoma važan za podržavanje libida. Utiče na proizvodnju estrogena, testosterona i progesterona.

Članak se nastavlja posle reklama

14. Avokado

Zbog istih omega-3, orasi i avokado mogu pomoći u ljubavnim aferama. Ovi proizvodi su takođe bogati svim potrebnim mineralima koji mogu dugo da održavaju želju i aktivnost.

15. Špargla

Prema nutricionistima, velika količina vitamina E u šparglama može povećati protok krvi i kiseonika. A visok nivo kalijuma, koji je povezan sa proizvodnjom polnih hormona, može poboljšati opšte raspoloženje oba partnera.

16. Jabuka

Svima omiljena slatka jabuka takođe je povezana sa povećanim seksualnim nagonom. Studija iz 2014. pokazala je da dnevna konzumacija jabuke direktno korelira sa poboljšanim kvalitetom seksualnog života u ženskoj populaciji.  3

Članak se nastavlja posle reklama

17. Pinjoli

Ako imate problema sa libidom, onda je možda kriv nedostatak cinka. Da biste to uradili, možete povećati količinu pinjola u ishrani. Oni takođe doprinose opštem zdravlju – od normalizacije varenja do sprečavanja ozbiljnih bolesti.

18. Vanila

Vanila se smatra jednim od najefikasnijih afrodizijaka iz očiglednog razloga – mnogi ljudi vole njen prijatan, umirujući miris. Ova biljka se dodaje raznim uljima, parfemima i gelovima. Upravo ovaj miris može dugo ostati na telu i odeći.

19. Med

Hipokrat je prepisivao med bračnim parovima kako bi povećao seksualnu energiju. Ovaj slatki proizvod sadrži bor, koji pomaže u regulisanju nivoa hormona, a sadrži i azot oksid, koji može povećati protok krvi tokom uzbuđenja.

Članak se nastavlja posle reklama

20. Šafran

Istorija šafrana kao afrodizijaka datira još od same Kleopatre, koja se kupala u mleku sa šafranom zbog njegovih korisnih svojstava. Studije su takođe pokazale da šafran pomaže u povećanju pokretljivosti spermatozoida i smanjenju nekih seksualnih neželjenih efekata određenih antidepresiva. 4

21. Jagode

Prema legendi, jagode su nikle iz prolivenih suza boginje Afrodite. To se dogodilo odmah nakon što je saznala za smrt svog voljenog Adonisa. U modernim vremenima jagode nikako ne povezujemo s patnjom- naprotiv. Ovo voće sadrži vitamin C, koji je toliko važan za proizvodnju polnih hormona i hemijskih neurotransmitera u mozgu koji povećavaju libido.

22. Crveno vino

Crveno vino ne samo da vam pomaže da se opustite, već je i pravi afrodizijak. Resveratrol sadržan u napitku je snažan antioksidans koji pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i raspoloženja.

 23. Trešnje

Još jedan ukusan letnji afrodizijak su trešnje. Bobice sadrže kalijum, vitamin C i antocijanine — supstance koje im daju bordo boju — i moćne antioksidante koji pomažu u održavanju zdravog seksualnog nagona.

24. Lubenica

Seksolozi kažu da je lubenica bogata citrulinom, fitonutrijentom koji povećava količinu azotne kiseline u telu, što pomaže opuštanju krvnih sudova i podstiče seksualno uzbuđenje.

25. Celer

Celer sadrži male količine androstenona, feromona čiji miris privlače pripadnici jačeg pola. Uprkos svom ne baš najprijatnijem ukusu, ovaj proizvod može dobro da privuče pažnju vašeg partnera.

  1. https://www.iasj.net/iasj/download/d950ba627f32b55a[]
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17568759/[]
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24518938/[]
  4. https://brieflands.com/articles/num-59939[]
Jovanmandic/gettyimages.co.uk