Ratatuj po receptu Džejmija Olivera: Jelo koje se može jesti i hladno

by | septembar 2, 2024
Ratatuj po receptu Džejmija Olivera

Ratatuj je jedno od njalakših i najukusnijih jela od povrća, zbog toga je postalo planetarno popularno. A mi ga pravimo po receptu Džejmija Olivera. 

Poreklom iz Provanse, sunčanog regiona na jugu Francuske u blizini Sredozemnog mora, ratatouille je živopisan letnji paprikaš od povrća. Ovo jelo sadrži patlidžan, tikvice, paprike i paradajz, sve bogato začinjeno maslinovim uljem, belim lukom i svežim začinskim biljem.

@thelifejolie Authentic Ratatouille (seriously- from my husband’s french Nanou!) #ratatoullie #ratatouille #frenchcooking #foryourpage ♬ Le Festin (From „Ratatouille“) – Movie Sounds Unlimited

Članak se nastavlja posle reklama

Ratatouille je neverovatno svestran. Poslužite ga kao vegetarijansko glavno jelo sa žitaricama ili kremastom palentom, uz  kobasicu, biftek na žaru ili grilovanu ribu. Ili ili ga ubacite u omlet ili fritatu. Ratatuj se može jesti i hladan (savršeno ide uz kozji sir), pa ga možete poneti kao užinu na posao. Na internetu se mogu naći različiti recepti za pripremu ovog jela (kao što je prethodni video s TikTok-a), a mi ratatuj pripremamo po receptu čuvenog kuvara, Džejmija Olivera.

Kako Džejmi Oliver priprema klasični ratatuj

Sastojci:

  • 2 glavice crvenog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 patlidžana
  • 3 tikvice
  • 3 crvene ili žute paprike
  • 6 zrelih paradajza
  • ½ vezice svežeg bosiljka
  • maslinovo ulje
  • nekoliko grančica svežeg timijana
  • 400 g paradajza iz konzerve
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • ½ limuna

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

  1. Pripremite sastojke pre nego što počnete – oljuštite i isecite luk na kockice, a zatim ogulite i sitno isecite beli luk. Patlidžane i tikvice isecite, paprike očistite od semena i iseckajte na komade od 2,5 cm. Grubo iseckajte paradajz. Iskidati listove bosiljka i ostaviti po strani, a zatim sitno iseći stabljike.
  2. Zagrejte 2 kašike ulja na srednjoj temperaturi, dodajte iseckan patlidžan, tikvice i paprike (dodajite jedno po jedno) i pržite oko 5 minuta, ili dok povrće ne porumeni i omekša (ali ne previše). Kašikom premestite dinstano povrće u  činiju.
  3. U tiganj dodajte luk, beli luk, stabljike bosiljka i listiće timijana sa još malo ulja, ako je potrebno. Pržite 10 do 15 minuta, ili dok ne omekšaju i ne porumene.
  4. Skuvano povrće vratite u tiganj i umešajte paradajz iz konzerve, balzamiko sirće i dobar prstohvat morske soli i crnog bibera.
  5. Dobro promešajte. Pokrijte tiganj i dinstajte na laganoj vatri 30 do 35 minuta.
  6. Na kraju dodajte listove bosiljka, sitno narendajte limunovu koricu i po potrebi dodajte začine. Poslužite sa komadom hleba ili pirinča na pari.

Prijatno!

New Africa/shutterstock.com