Tiganj od livenog gvožđa: Koja jela nikako ne treba pripremati u njemu

by | septembar 2, 2024
Tiganj od livenog gvožđa: Koja jela nikako ne treba pripremati u njemu

Posuđe od livenog gvožđa izuzetno je popularno, ali nije pogodno za pripremu svih jela. Kada treba zaobići tiganj od livenog gvožđa?

Posuđe od livenog gvožđa ima mnoge prednosti i smatra se ajtrajnijim. Ovo posuđe se ravnomerno zagreva i „ne plaši se“ noževa, viljuški i drugih oštrih predmeta. Takođe dugo zadržava toplotu. Dakle, nakon kuvanja, jelo se neće odmah ohladiti.

Osim toga, tiganji od livenog gvožđa, nose posebnu retro energiju i mogu biti emajlirani ili neemajlirani. U nastavku ćete saznati koja jela ne treba pripremati u neemajliranim tiganjima od livenog gvožđa.

Članak se nastavlja posle reklama

Tiganj od livenog gvožđa nije pogodan za pripremu sledećih jela

Paprikaš

Ovo jelo je prilično lako pripremiti. Ali bolje je da ga ne pripremate u neemajliranom tiganju od livenog gvožđa, jer će se hrana predugo kuvati. Negativnu ulogu imaće i kombinacija sastojaka u paprikašu, jer kiselost može dovesti do erozije i dati hrani metalni ukus.

Omlet ili kajgana

Oba jela će se zalepiti za tiganj od livenog gvožđa koji nije emajliran tokom pripremanja.  uopšte nije važno kakvo ulje i u kojoj količini koristite. Rezultat je neizbežan.

Morska riba

Morska riba se s pravom smatra „slojevita“. Zbog toga se ne preporučuje kuvanje u tiganju sa visokim prenosom toplote. Riba će se stalno držati na površini. A ako pokušate da pažljivo okrenete komade lopaticom, oni će se najverovatnije samo raspasti.

Članak se nastavlja posle reklama

Jela s paradajzom

Već smo nekoliko puta pomenuli u članku da kiselost kvari premaz livenog gvožđa, neemajliranog tiganja. A kod paradajza je kiselost previsoka. Kiselina iz paradajza je sposobna da izvuče molekule gvožđa iz legure livenog gvožđa. Sve ovo će dovesti do habanja proizvoda i oštećenja premaza.

Osim paradjza, u tiganj od livenog gvožđa ne treba pripremati jela u koja se dodaje vino ili sirče. Razlog takođe leži u njihovoj kiselosti i mogućnosti da oštete neemajliranu posudu. Osim toga, jelo će imati neprijatan metalni ukus.

Članak se nastavlja posle reklama
Simon Attila Daniel/gettyimages.co.uk