Koje namirnice treba izbegavati nakon 40. ako želite da starite sporije

by | septembar 5, 2024
Koje namirnice treba izbegavati nakon 40. ako želite da starite sporije

Ako želite da usporite starenje i sačuvate zdravlje, obratite pažnju na to šta jedete. Saznajte koje namirnice treba izbegavati nakon 40.

Kako starimo, od vitalnog je značaja da posvetimo odgovarajuću pažnju hrani koju svakodnevno konzumiramo. Od toga nam zavii zdravlje – i koliko brzo ćemo stariti. Ako ste prešli četrdesetu, nekim namirnicama definitivno više nije mesto na vašem jelovniku. Ukoliko ne možete potpuno da ih se odreknete, makar svedite njihovo konzumiranje na minimum.

Koje namirnice treba izbegavati nakon 40.

1. Izbegavajte rafinisane ugljene hidrate

Namirnice koje sadrže rafinisane ugljene hidrate (slatkiši, peciva od belog brašna, krofne, palačinke) sadrže visok glikemijski indeks i povećavaju nivo šećera u krvi. Oni su takođe povezani sa srčanim oboljenjima, debljanjem, dijabetesom.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Prerađeno meso

Svako prerađeno meso kao što su kobasice, šunka, viršle, sadrži nepoželjne sastojke koji ubrzavaju starenje. Supstance koje se koriste za preradu mesa mogu biti okidač za upalne procese, kao što je artritis. Ako već ne možete potpuno da ih izbacite iz ishrane, makar ih smanjite na minimum.

3. Brza hrana

Brza hrana definitivno nije nešto što treba da jedu osobe starije od četrdeset. Ovakva hrana obiluje ne baš zdarvim sastojcima, kao što su: šećer, masti, nitrit, natrijum…

4. Voćni sokovi

Industrijski sokovi obiluju šećerom, veštačkim zaslađivačima i konzervansima. Ako imate dijabetes ili insulinsku rezistenciju, ili višak kilograma, zaobiđite ove napitke u širokom luku.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Smanjite potrošnju alkohola

Ili ga potpuno izbegavajte ili ga smanjite na minimum. Alkohol izaziva dehidraciju tela a to stanje pospešuje isušivanje kože i ubrzava pojavu bora. A to vam zaista nije potrebno.

6. Izbegavajte masnu hranu

Iako se konzumacija piletine podstiče, osobama starijim od 40 se savetuje da skinu kožu pre konzumiranja, posebno kada je piletina pržena. Ovo bi smanjilo potrošnju holesterola koji dovodi do začepljenja arterija i posledično smanjilo pojavu srčanih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Izbegavajte energetska pića

Energetska pića sadrže mnogo kofeina i visok nivo natrijuma među ostalim komponentama koje su štetne po zdravlje. Ako ih često konzumirate, u telu će se nagomilati štetni sastojci koji će ubrzati starenje i narušiti zdravlje.

8. Kolači i torte

Kako im odoleti… Kolači i torte obiluju šećerom i mastima koji skraćuju životni vek i izazivaju mnoge zdravstvene probleme.

Članak se nastavlja posle reklama
Dragos Condrea/gettyimages.com