7 stvari koje vam kradu životnu energiju

by | septembar 8, 2024
7 stvari koje vam kradu životnu energiju

Lenjost, nedostatak kvalitetnog sna, preterana samokritičnost – sve su to stvari koje vam kradu životnu energiju.

Pogrešan odnos prema bilo kom aspektu našeg života povlači posledice. Formiranje dobrih navika je dugoročan poduhvat, koji zahteva marljivost i strpljenje. Ali je veoma koristan, jer daje dobre rezultate u budućnosti. Loše navike se, pak, javljaju vrlo brzo i često prevladavaju nad dobrima, što vremenom dovodi do problema i pogoršanja kvaliteta života uopšte. U nastavku ćete saznati koje navike treba izbegavati i zašto.

Ovo su stvari koje vam kradu životnu energiju

1. Lenjost

Nije uzalud što kažu da je lenjost majka svih poroka. Ovo je sušta suprotnost motivaciji. U stanju stagnacije i odugovlačenja, osoba ne želi da se opterećuje nikakvim radnjama, a što se to duže dešava, to ga više uvlači. Navika da bude lenj dovodi do toga da vremenom čovek počinje da se umara čak i od manjih zadataka. I jednostavno nema gde da dobije energiju da ih završi.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Biti u anksioznom stanju

Sva negativna stanja koja utiču na psihičko zdravlje iscrpljuju nervni sistem, oduzimajući nam energiju i snagu za obavljanje svakodnevnih zadataka. Kada je osoba u anksioznom stanju, njeno telo je stegnuto i fokusirano samo na postojeći problem. To znači da su sve ostale funkcije oslabljene – ako to postane navika, život u stresnom režimu postaje norma. A to ima izuzetno negativan efekat, na psihoemocionalno i fizičko stanje.

3. Nedostatak zdravog sna

Kvalitetan san je ključ dobrog raspoloženja, snage i opšteg zdravlja. Da biste u potpunosti obnovili telo, potrebno je pratiti režim spavanja. Pritom ne govorimo samo o količini sna, već i o vremenu uspavljivanja i buđenja. Svi procesi odmorne osobe rade nesmetano i sa ispravnim kapacitetom. Osoba je svesna koji su prioriteti, savladava umetnost planiranja i kompetentno raspoređuje opterećenje.

Međutim, ako osoba ignoriše režim spavanja, kasno ide u krevet, ustaje u različito vreme, ne spava dovoljno, negativne posledice se mogu jasno uočiti – po pravilu se već ujutru oseća preopterećeno i umorno. A telu je potrebno mnogo više vremena ne samo za nove zadatke, već i samo da dođete sebi.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Žaljenja zbog prošlosti

Negativni događaji, naravno,ostavljaju trag, ali navika da živite u prošlosti sprečava vas da krenete ka svetloj budućnosti i ostvarite svoje ciljeve. Energija koja bi se mogla usmeriti ka novim dostignućima i hobijima troši se na aktiviranje starih rana, negativnih emocija, bola, usled čega praktično ne ostaje energije za sadašnjost.

5. Konstantna samokritika

S jedne strane, samokritika može poslužiti kao dobar podsticaj i motivator, ali uz stalno nezadovoljstvo sobom i svojim dostignućima, dolazi do osećaja praznine i odustajanja. Pored toga, redovno samobičevanje dovodi do toga da naši vitalni resursi presušuju – energija i snaga nas napuštaju, ostavljajući na našem mestu apatiju i nevoljnost da bilo šta uradimo.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Odugovlačenje

Po pravilu, stvari koje se odlažu za kasnije imaju tendenciju da se akumuliraju, što na kraju dovodi čoveka do potrebe da reši ogroman broj zadataka odjednom. Potrebno je mnogo više truda i energije da se takve radnje sprovedu nego da se jedno ili dva pitanja rešavaju na vreme. Stoga ne bi trebalo da stavljate stvari u zadnji plan – mnogo je lakše i efikasnije rešavati ih kako dođu.

7. Nezdrav način života

Pušenje, alkohol, sedentarni način života, zavisnost od mobilnog telefona, jedenje brze hrane – ove loše navike ne utiču samo na fizičko stanje tela, već i oduzimaju unutrašnje resurse, posebno vitalnost i energiju. Naravno, ponekad je teško odustati od nekih uobičajenih rituala, ali da biste postigli životnu ravnotežu, trebalo bi da pokušate da bar ograničite njihov broj.

Članak se nastavlja posle reklama
Mary Long/gettyimages.co.uk