Ljuti pinđur po baka Nadinom receptu: Ne može ukusnije
Nema zimnice bez dobrog pinđura. Mnogima je draži od ajvara. A mi sa vama delimo odličan recept za ljuti pinđur po baka Nadinom receptu.
Koliko god da nam je recepata dostupno na internetu, na kraju se ipak vratimo bakinim receptima. To su ukusi koji nas podsećaju na detinjstvo i na koje smo prosto navikli. Jedan od takvih jela i pinđur bez kojeg ne možemo zamisliti zimu.
Kako se priprema ljuti pinđur
Napraviti dobar pinđur uopšte nije teško. Samo nabavite kvalitetno povrće, ako ste u mogućnosti da nabavite domaće, organski gajeno, onda će zimnica zaista biti izvor zdravlja. I treba vam samo malo vremena i strpljenja da sve to povrće operete, očistite i iseckate. Svejedno je koju ljutu papričicu koristite – sve je stvar ukusa.
Baka Nadin recept za ljuti pinđur
Sastojci:
- 2 kg crvenih paprika
- 1 kg paradajza
- 500 g patlidžana
- 2 veće ljute paprike
- 4 veće glavice crnog luka
- 4-5 većih čenova belog luka
- 200 ml ulja
- 4 kašike sirćeta
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Operite i očistite paprike, patlidžane, paradajz i ljute papričice. Paprike se obično peku ili proprže dok ne postanu mekane, a paradajz i patlidžani se blanširaju, pa im se ukloni kožica i iseckaju na sitno.
- Na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje u dubokom tiganju. Dodajte sitno seckani crni luk i beli luk te propržite dok ne postanu staklasti.
- Dodajte iseckane paprike, ljutu papriku, paradajz i patlidžane u tiganj sa lukom. Promešajte sve sastojke i kuvajte ih na laganoj vatri dok se povrće ne skuva i ne postane mekano, obično oko 30-40 minuta.
- Kada je povrće skuvano, dodajte sirće, so i biber po ukusu. Promiješajte i kuvajte još nekoliko minuta.
- Prebacite pinđur u sterilisane tegle dok je još vruće. Zatvorite tegle i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Prijatno!
Na Jutjubu možete pronaći različite video recepte za pripremu pinđura, a u nastavku možete videti jedan od najinteresantnijih: