Zbog čega neki muškarci ne žele seks

by | septembar 9, 2024
nizak libido kod muškarca

Nizak libido kod muškarca uopšte nije tako retka pojava kako nam se čini. Evo koji su mogući uzroci

Želja za seksom smanjuje se kod muškaraca sa godinama. Studija iz 2019. na više od 12.000 muškaraca starijih od 45 pokazala je da čak 1 od 20 ima nisku seksualnu želju. Ali, to sigurno nije jedini razlog zbog kojih neki muškarci jednostavno ne žele seks.

 Šta je nizak libido?

Pre nego što razgovaramo o uzrocima, hajde da prvo razgovaramo o tome šta je nizak libido, a šta nije. Muškarci često brkaju nizak libido sa erektilnom disfunkcijom.
Erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije, alibido je jednostavno vaša želja za seksom. To su sasvim različiti problemi.
Vaš libido se delimično pokreće vašim ukupnim fizičkim zdravljem, uključujući vaše gene i hormone kao što je testosteron. Psihološki faktori poput stresa i anksioznosti takođe utiču na vaše interesovanje za seks, kao i fizički faktori kao što je hronična bolest. Želja za seksom prirodno opada kako starimo, ali nema razloga da nestane u potpunosti, čak i u vašim 60-im, 70-im i dalje.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li nizak testosteron smanjuje želju za seksom kod muškaraca?

Testosteron je glavni polni hormon za muškarce. Nizak nivo testosterona može smanjiti libido kod nekih muškaraca. Ako je nizak libido problem, vaš lekar može početi testiranjem vašeg nivoa testosterona. A ako je nizak, postoji jasno rešenje: zamenska terapija hormona.

Kako hronične bolesti i pušenje utiču na nizak libido kod muškarca?

Kada muškarci dostignu 60-te, imaju tendenciju da imaju više hroničnih zdravstvenih stanja, kao što su dijabetes i bolesti srca. Ovo takođe može uticati na seksualni nagon.
Kako? I dijabetes i srčana oboljenja mogu smanjiti nivo testosterona kod nekih muškaraca. Ove bolesti takođe mogu dovesti do ED jer menjaju krvne sudove u vašem penisu, ograničavajući vašu sposobnost da postignete ili održite erekciju.
Čini se da pušenje ima sličan efekat, iako naučnici još uvek pokušavaju da otkriju zašto. Muški pušači starosti od 40 do 70 godina imaju skoro dvostruko veću verovatnoću da će razviti ED.

Psihologija libida: Da li je sve u mojoj glavi?

Problemi sa mentalnim zdravljem takođe igraju ulogu u gubitku seksualne želje kod muškaraca. Ovo je posebno slučaj kod mlađih muškaraca, kod kojih je nizak nivo testosterona manje verovatan.
Problem može biti lični – kao što su depresija, anksioznost ili problemi sa zloupotrebom supstanci – ili može biti problem koji se razvija između vas i vašeg partnera.

Članak se nastavlja posle reklama

U kakvoj su vezi lekovi i nizak libido kod muškarca?

Nažalost, neki lekovi često doprinose i niskom libidu. Na primer, uobičajena klasa lekova koji se prepisuju i za anksioznost i za depresiju, poznati su po seksualnim neželjenim efektima, uključujući gubitak libida. Većina antidepresiva, antipsihotika i psihijatrijskih lekova generalno može imati negativan uticaj na libido.

Kako san utiče na vaš seksualni nagon?

Gubitak sna je još jedan uobičajeni ubica libida. I to nije samo kod starijih muškaraca. Drugi problem može biti opstruktivna apneja u snu. Ovo hronično stanje prekida vaše disanje tokom cele noći, što otežava ulazak u dubok, miran san. Rezultat je dnevni umor koji može umanjiti vaš seksualni nagon.

Članak se nastavlja posle reklama

Nizak libido kod muškarca: Šta možete učiniti?

Najvažnija stvar koju možete da uradite na početku je da prepoznate problem i da ga iznesete svom lekaru. Za neke muškarce to može biti teško. Razgovarajte sa lekarom o potpunoj proceni vašeg zdravlja, uključujući nivo hormona i mentalno zdravlje. Recite im o svim lekovima koje uzimate i o neželjenim efektima koje ste primetili.

 

Članak se nastavlja posle reklama
Maridav/GettyImagesPlus