Rijanine lekcije o uspehu: Najbogatija pevačica i uspešna poslovna žena

by | septembar 10, 2024
Rijanine lekcije o hrabrosti: Najbogatija pevačica i uspešna poslovna žena

Najbogatija pevačicu na svetskoj muzičkoj sceni, nije se obogatila samo zahvaljujući muzici. U pitanju je nešto drugo.  Otkrivamo Rijanine lekcije o uspehu koje su je dovele tu gde jeste. 

Prema Forbsu, Rijanina neto vrednost iznosi 1,7 milijarde dolara. To je čini najbogatijom pevačicom na svetu i drugom najbogatijom ženom u industriji zabave posle Opre Vinfri. Međutim, nije joj muzika pomogla da zaradi toliki novac.

Rijana Robin Fenti rođena je tamo gde mnogi sanjaju da žive – na sunčanom Barbadosu. Poznat po azurnim plažama, vedrim i veselim ljudima, kao i po bučnim žurkama. Ovo ostrvo često nazivaju „rajem na zemlji“. Ali kao dete, buduća pop pevačica nije mislila da je po rođenju dobila srećnu kartu, kartu za spokojan i radostan život. Na kraju krajeva, još kao dete, bila je suočena sa porodičnim problemima koji su je primorali da odraste preko noći.

Članak se nastavlja posle reklama

Rijanine lekcije o uspehu vuku koren iz nimalo srećnog i bezbrižnog detinjstva

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Rijanin otac, običan radnik u magacinu, imao je težak karakter. Često se opijao, nakon čega se vraćao kući i tukao ženu pred decom. U razgovoru za Rolling Stone, pevačica je priznala da je jednog dana, pokušavajući da smiri roditelje, razbila flašu, napravivši od nje „rozetu“. Ovo je pomoglo – svađa je prestala.

Ali sledećeg dana moj otac je ponovo došao kući pijan, a noćna mora se nastavila. Rijanina majka je pretrpela fizičko nasilje. Kao što se često dešava u takvim porodicama, žrtve se osećaju toliko uplašeno i posramljeno da sve zadržavaju za sebe. „Nasilje u porodici nije nešto što ljudi žele da dele sa drugima“, rekla je Rijana kasnije. „Tako da je mama to samo sakrila od svih.“

Članak se nastavlja posle reklama

Istovremeno, već u odraslom dobu, Rijana je uvek govorila o svojoj majci kao o „jednoj od najjačih žena“ koje je poznavala. Možda zato što je u nekom trenutku ipak napravila hrabar korak i podnela zahtev za razvod. Njeno strpljenje je nestalo kada je Rijanin otac počeo da koristi drogu.

Tada je shvatila da će, ako ne napusti ovog čoveka, on jednog dana ubiti ili sebe ili njihovu decu. Rijana je imala jedva 14 godina kada se porodica raspala. S jedne strane, razvod njenih roditelja je pozitivno uticao na njeno psihičko stanje. Ali, s druge strane, sada je odgovornost za svoju mlađu braću pala na pleća tinejdžerke, jer majka, koja je trebalo da finansijski obezbedi svu decu, jednostavno nije imala vremena da ih odgaja. „Brzo sam odrasla“, rekla je Rijana za Gardijan. „U stvari, postala sam druga majka.“

Članak se nastavlja posle reklama

Muzika je postala njen jedini izlaz

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Rijana je volela rege („Ne možeš da živiš na Barbadosu i ne voliš rege,“ rekla je uz smeh), Maraju Keri, Vitni Hjuston i Selin Dion. Sa 16 godina napustila je studije i preselila se u Konektikat kako bi se koncentrisala na svoju muzičku karijeru. „Napustila sam Barbados ne osvrćući se“, rekla je. „Htela sam da radim ono što mi se sviđa.” I ako je ovo značilo odlazak u Ameriku, bila sam spreman na takav korak.”

Članak se nastavlja posle reklama

Evan Rodžers je pomogao Rijani da snimi svoje prve četiri pesme (uključujući Pon de Replay, koja je postala njen prvi hit) i poslao ih uticajnim ličnostima iz muzičke industrije. Ubrzo je mini-album ambiciozne pop pevačice pao u ruke poznatog repera Džej-Zija. Bio je toliko impresioniran njenim talentom da joj je ponudio svoje pokroviteljstvo istog dana kada je prvi put čuo njen glas. Osam meseci kasnije, Rijana je objavila svoj debi album Music of the Sun, koji je postao platinasti.

Njen sledeći album, A Girl Like Me, objavljen je 2006. A godinu dana kasnije objavljena je Good Girl Gone Bad, koja je bukvalno raznela sve svetske liste. Zahvaljujući ovom albumu, Rijana je postala prepoznatljiv izvođač na svim kontinentima, a numera Umbrella postala je vizit karta pop dive. Pesma je postala toliko popularna da je ostala na vrhu UK Singles Chart-a 10 nedelja zaredom, što je rekord za 2000-te. Umbrella je takođe uvršten na listu 500 najboljih pesama svih vremena   Rijani je donela prvu nagradu Gremi.

Članak se nastavlja posle reklama

Trenutno, Rijana je druga najprodavanija umetnica na svetu (posle Madone), a njena neto vrednost, prema Forbsu, premašuje 1,7 milijardi dolara, što je čini najbogatijom muzičarkom našeg vremena. Ipak, najveći deo prihoda joj nije donela muzička karijera, već preduzetnički duh koji je u sebi otkrila sredinom 2010-ih.

Rijanine lekcije o uspehu: Kako je postala moćna poslovna žena

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

U intervjuu za časopis Time 2012, Stela Makartni je opisala Rijanu kao „jednu od najzgodnijih, najtalentovanijih, najvoljenijih, najslušanijih, najpopularnijih, najuzbudljivijih umetnika u ovom trenutku“.

Članak se nastavlja posle reklama

A Tom Ford je Rijanin stil nazvao „hrabrim, neustrašivim i koji se stalno razvija“. Njen uticaj na modnu industriju bilo je nemoguće ignorisati na vrhuncu karijere, ali je priznanje za svoja dostignuća u ovoj oblasti dobila tek 2015. godine, kada je sa PUMA-om objavila ograničenu kolekciju cipela. Pevačica ne samo da je ulila svoju dušu u ovo delo, već mu je dala i svoje prezime – Fenty (kasnije će to postati ime Rijaninog poslovnog carstva).

„Postoji izreka: ‘Ružno je dok Rijana ne odluči da nije.’ I to je apsolutna istina, kaže Džihan Forbs, urednik magazina Allure. „Mislim da je ono što je tako neverovatno u njenoj Fenti PUMA liniji to što čini RiRi-jev lični stil dostupnim svima nama. I ova odeća zaista pristaje mnogim ljudima.”

Lansiranje kozmetičkog brenda Fenty Beauty učvrstilo njenu poziciju poslovne žene koja ima istančan osećaj za društvene trendove. Samo mesec dana nakon svog debija na tržištu, prodaja Fenty Beauty proizvoda dostigla je fantastičnih 72 miliona dolara. Zahvaljujući tome, brend je uvršten na TIME-ovu listu 25 najboljih izuma 2017, zajedno sa iPhone Xs i Tesla Model 3.

Članak se nastavlja posle reklama

Ključ Rijaninog uspeha nije samo snaga njenog ličnog brenda, već i inkluzivnost. Fenty Beauty puderi dolaze u 20 različitih nijansi, od veoma svetlih do zaista tamnih. Nijedan drugi kozmetički brend nikada nije napravio tako raznoliku paletu, tako da je Rijanina linija postala revolucionarna na svoj način.

Mnoge žene crne puti, koje su tradicionalno ignorisane ili potcenjivane kao potencijalna ciljna publika za industriju lepote, konačno dobijaju podršku. Činilo se da im je Rijana rekla: „Da, vidim vas i želim da se brinem o vama“. I one su svoju zahvalnost pokazale svojim novcem. Nakon prve kalendarske godine, Rijanina linija je već „generisala više od 550 miliona dolara godišnjeg prihoda“, objavio je Forbs.

Lekcije o uspehu koje pomažu Rijani da uvek ostane na vrhu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Članak se nastavlja posle reklama

I da održi lojalnost svoje publike i povećava poslovne prihode iz godine u godinu? Rijana je o tome iskreno govorila u intervjuu za T Magazin.

1. Dajte sebi vremena i naučite

Rijana je priznala da je nekoliko godina pre svog debija visokog profila u modnoj industriji, već studirala. Počela je kao povremeni potrošač, ali je evoluirala u progresivnog influensera koji pomera granice inkluzivnosti. I tek nakon toga osetila je da je stekla dovoljno iskustva da kreira odeću za druge žene.

U isto vreme, nije žurila i nije nastojala da odmah stekne slavu. Mnogo važniji za nju je bio kvalitet proizvoda koji se razvija i ideja koju on donosi u svet. „Veoma sam praktična, pa sam radila polako i postojano da bih zaslužila poštovanje kao dizajnerka“, objasnila je Rijana.

2. Ne plašite se neuspeha

Rijana ima mnogo motoa i životnih principa. Ali jedan od njih je toliko značajan za pop pevačicu da ga je čak stavila na svoje telo kao tetovažu. Natpis „Nikad ne propadne. Uvek lekcija”, koja krasi njenu ključnu kost, osmišljena je naopako tako da Rijana može da je pročita dok se gleda u ogledalu.

„Ovo je podsetnik za mene da svaki novi poduhvat može biti neuspešan. Ali u isto vreme, to će postati životna lekcija, zahvaljujući kojoj ćete dobiti priliku da rastete van svojih granica. Kako ćeš naučiti bez grešaka?“, kaže Rijana sa osmehom.

3. Odvojite svoj lični brend i komercijalni projekat

Desetine poznatih ličnosti stvaraju brendove pod svojim imenom, od Hilari Daf sa parfemom do Majli Sajrus sa odećom i nakitom. Dok je tržište zasićeno linijama nazvanim po njihovim kreatorima, Rijana je izabrala drugačiji put.

„Kada bih započinjala bilo koji novi nemuzički projekat, koristila bih Fenty da ne biste morali da čujete ‘Rijanu’ svaki put kada vidite nešto što sam uradila,“ kaže pevačica.

4. Nikad se ne izvinjavaj zbog toga ko si

Naravno, Rijana je zagovornik inkluzivnosti. Ona smatra da svako zaslužuje da bude saslušan. Svako – bez obzira na pol, društveni status i prošlo životno iskustvo – ima pravo da radi ono što voli. Ali kada je započela sopstveni posao u modnoj industriji, Rijana je shvatila da ne dele svi njeno mišljenje. Uostalom, neki su u njoj videli samo tamnoputu pevačicu koja nije završila školu i iz nekog razloga odlučila da je sposobna da postigne uspeh u preduzetništvu (pa čak i u oblasti u kojoj navodno ništa nije znala).

„Ti faktori igraju ulogu, ali nikada se neću izviniti što sam crnka koja ima svoje mišljenje“, kaže Rijana. Njen posao je da vodi sopstvenu kompaniju. „Znam da nisam ovde jer pripadam bilo kojoj rasi.Ovde sam jer imam šta da ponudim ovom svetu“.

5. Lekcije o uspehu: Zapamtite da je novac samo sredstvo, a ne cilj

Novac može biti motivacioni faktor za uspeh, ali ne i za Rijanu. „Nikada nisam sanjala da ću zaraditi mnogo novca. Zato moj prihod ne utiče na moju radnu sposobnost“, kaže ona. „Za mene je novac prilika da brinem o svojoj porodici, razvijam posao za koji sam zainteresovana i pomažem drugima otvaranjem novih radnih mesta.“

Stuart C. Wilson/Getty Images Entertainment