Dizajn enterijera: Zašto će crvena biti „IT“ boja za 2025.

by | septembar 10, 2024
Dizajn enterijera: Zašto će crvena biti „IT“ boja za 2025.

Kada je u pitanju dizajn enterijera, stručnjaci najavljuju da će 2025. godinu definitivno obeležiti crvena boja. I radujemo se tome…

Neutralne boje dugo su vladale u svetu dizajna, i dok je težnja ka mirnom spokoju možda bila opravdana poslednjih nekoliko godina, taj trend se potpuno menja. Pogledajte samo trendseterke BEHR-a, koje su odabrale toplu bobičastu crvenu za boju godine 2025.

„Boja godine kompanije Behr Paint bira se na osnovu istraživanja potrošačkih trendova i globalne analize životnog stila u različitim oblastima, uključujući putovanja i modu“, kaže Erika Woelfel, potpredsednica BEHR-a za boje i kreativne usluge. „Izbor crvene boje  odražava promenu u ljudima koji žele više energije i slojevitosti u svom domu.“

Članak se nastavlja posle reklama

Ali, da, u pravu ste: prelazak od tople bele i meke bež do crvene je pravi skok, a neki ljudi možda oklevaju da preduzmu korak. Ali, ne brinite. Erika Woelfel objašnjava zašto je crvena boja zapravo raznovrsnija nego što se čini. I može pomoći da se premosti jaz između najminimalističkijih ukusa i onih najavanturističkijih. Evo tri razloga zašto ona misli da će crvena biti nijansa „it“ u dizajnu enterijera za narednu godinu.

Dizajn enterijera: Zašto baš crvena boja

To označava kolektivnu promenu

U anketi koju su Erika Woelfel i njen tim sproveli pre nego što su izabrali boju godine, pokazalo se da čak 76% Amerikanaca smatra da je crveni zid u sobi zadivljujuć. Woelfel napominje da su ovi odgovori nagovestili želju da se bar isprobaju smele boje van proliferacije neutralnih, i da bi odabir „prave“ nijanse verovatno bio pomeranje u crvenom pravcu.

„Gledajući u 2025. godinu, očekujem više eksperimentisanja sa bojom u kući“, kaže Erika. „Rumors je raznovrsna i pristupačna nijansa crvene i savršena je opcija za prvi korak u smelu boju.“

Članak se nastavlja posle reklama

Dobro funkcioniše sa drugim bojama

„Ako počinjete da eksperimentišete sa bojom u kući, preporučujem da koristite crvenu sa belim i bež nijansama“, savetuje Erika. To će pomoći da se izbalansira oštra nijansa crvene. Ali ne morate da se zadržite samo na detaljima i akcentnim zidovima. Crvena može biti i dominantna boja u enterijeru. I obavezno ubacite neke zlatne detalje, ako i nameštaj u boji tamnog drveta.

Može se koristiti u celoj kući

Zašto ne biste ofarbali ulazna vrata u crveno? Ili makar okvir, a da vrata budu bela. To će automatski osvežiti kompletan enterijer. Ili, ako baš ne želite toliko da eksperimentišete, kombinujte bele i cvene elemente u kuhinji. Akcentni zid u dnevnoj sobi, sofa, fotelje, tepih u crvenoj boji – postoji bezbroj načina da osvežite enterijer i budete u trendu 2025.

Članak se nastavlja posle reklama
Image Supply/gettyimages.co.uk