Verovale ili ne: Kafa je najslađa kada u nju dodate – SO!

by | septembar 10, 2024
so u kafi

So u kafi zvuči krajnje, pa, neukusno, ali verujte – nije onako kako zamišljate!

Svi smo se već bavili pitanjima da li je kafa zdrava i koje je vreme najbolje da pijete kafu, ali sada je vreme da proverimo najnoviji internet hak: so u kafi.
Ideju o dodavanju soli u kafu, baš kao i mnogo drugih naizgled nemogućih spojeva, dao nam je TikTok. Ljudi su se javljali i tvrdili da, ako dodaju so u kafu, onda dobija krajnje slatkast i vrlo prijatan ukus. Znamo, znamo, prva reakcija je jedno dugačko „bljak“, ali onda… Šta nas uopšte košta da probamo?

Ko uopšte stavlja so u kafu?

Očigledno, mnogo ljudi. Iako nekima može izgledati neobično, ideja o soljenju kafe postoji već neko vreme i zapravo je prilično poznata, posebno među onima koji su duboko zainteresovani za kulturu kafe i eksperimentisanje. U Turskoj, recimo, postoji običaj da mlada svome budućem suprugu donosi posoljenu kafu kako bi testirala njegovo strpljenje. Malo soli u kafu stavljaju i Skandinavci, a običaj postoji i na Tajvanu.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako so u kafi utiče na njen ukus?

E, pa upravo odatle i potiče ideja o soljenju kafe. Poznato je da mala količina soli suzbija gorčinu, a kafa je izrazito gorak napitak. Teoretski, nekoliko zrna soli moglo bi da poništi gorak ukus kafe i ostavi nam… šta to tačno? Pa, trebalo bi da to budu slatkasti tonovi u oni dubinski ukusi kafe. Ali, da li je to baš tako?

Kafe eskperti upozoravaju da ova ideja u praksi nailazi na nekoliko spornih tačaka. Pre svega, vrhunske kafe podrazumevaju posebne načine pečenja i spajanje različitih vrsta kafe kako bi se stvorio jedinstven ukus. Dodavanje soli u njih je blasfemija koja narušava brižljiv posao specijalista. Ipak, instant kafe i jefitne mešavine kakve, ruku na srce, najčešće pijemo kod kuće, mogle bi da budu ukusnije u koliko dodate nekoliko zrna soli.

Kako dodati so u kafu, tačnije: koliko soli nam je potrebno?

Postoji bezbroj recepata dostupnih na mreži, a posebno na TikToku, od gore pomenute kafe sa morskom soli do sada viralne slane kafe od javora. Međutim, postoji nekoliko osnovnih pravila koje treba imati na umu pre nego što počnete.

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolji način da dodate so u kafu jeste da stavite mali prstohvat direktno u kafu pre ukuvavanja. Ova metoda omogućava soli da se ravnomerno rasporedi po kafi, smanjujući gorčinu tokom procesa kuvanja.

nortonsrx/gettyimagesplus